Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Garbanotas Bosistas

Garbanotas Bosistas_Justė Urbonavičiūtė

Jei laiko yra tik vienai Lietuvos psichodelinio roko grupei, tai turi būti „Garbanotas Bosistas“, 2016 m. laimėjusi publikos prizą Talino muzikos savaitės festivalyje (Estija) ir M.A.M.A. apdovanojimą kaip Metų alternatyvos grupė. Jie tapo pirmąja Lietuvos grupe, koncertavusia festivalyje „The Great Escape“ (Jungtinė Karalystė), taip pat sėkmingai pasirodė festivaliuose „Europavox“ (Prancūzija), „MENT“ (Slovėnija), „Liverpool Sound City“ (Jungtinė Karalystė), „Reeperbahn“ (Vokietija) ir „Positivus“ (Latvija). Tai tik keletas pasiekimų, kurių ši keturių narių grupė turi daugybę, – tačiau jie gan kuklūs ir leidžia už juos kalbėti muzikai. Užtat ne tokie kuklūs yra žmonės, kurie juos girdėjo gyvai, – štai legendinis roko vadybininkas Peteris Jenneris, pamatęs jų pasirodymą, kalbėjo: „Jie man labai primena tokią grupę, kurios vadybininkas buvau, – ‘Pink Floyd’“. Šis komentaras neturėtų labai stebinti: „Garbanotą Bosistą“ išties įkvėpė 7 dešimtmečio psichodelika. Tačiau jų muzikoje įtakų daug ir įvairių: nuo krautroko vaibų iki bliuzo ritmų ir ambientinės muzikos garsovaizdžių.

„Garbanotą Bosistą“ 2008 m. įkūrė du broliai, kuriuos groti gitara išmokė vienuoliai pranciškonai (tikrai!). Keletą sykių pakeitę išsidėstymą, Mantas Joneikis (gitara) ir Šarūnas Joneikis (vokalas, gitara, klavišiniai) 2012 m. išleido debiutinį minialbumą „Venera“, kuris buvo puikiai sutiktas. Atiduodama duoklę „Led Zeppelin“ ir Jimiui Hendrixui, grupė tapo andergraundo sensacija – klubuose visi bilietai būdavo išgraibstomi beveik be jokios reklamos. 2015 m. jie smarkiai pakėlė kartelę savo pirmuoju pilnu albumu „Above Us“ – dar vaizdingesnis dalykas, persunktas aidų ir subtilių elektronikos garsų. Antrąjį albumą, „Room for You“, išleido 2017 m. gale – jis susilaukė dar daugiau šlovinančių recenzijų ir entuziastingų fanų palaikymo.

Ne, bosisto plaukai nesigarbanoja. Bet neatrodo, kad toms minioms, kurios plūsta į koncertus, kai tik grupė kur nors pasirodo, tai būtų svarbu. Ir gerai, kad ne.

www.facebook.com/garbanotasbosistas

Rekomenduojamas kūrinys: „Long Ago Far Away“, „Last Summer’s Day“, „Places, Planes And Trains“