Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

„Beissoul & Einius“

Beissoul ir Einius_photo by Dmitry Komissarenko

Patrauklūs, ekstravagantiški, keisti, paslaptingi, stilingi, kitoniški. Galima sugalvoti ir dar 50 žodžių grupei „Beissoul & Einius“ apibūdinti. Kalbant apie šį duetą, niekas nebūna paprasta.

2017 m. gruodį jie surengė kol kas didžiausią savo koncertą – džiugino fanus prikimštoje arenoje Vilniuje, pristatė tai, ką patys pavadino „Elektromados šou“. Įspūdingas šviesų ir videošou, podiumas ir 20 modelių, demonstruojančių specialius ta proga sukurtus kostiumus, – ir, pagal „Beissoul & Einius“ standartus, tai tik šioks toks šou. Nuo 2012 m., kada pasirodė Lietuvos popmuzikos scenoje, dainininkas Beissoul (taip lietuviai taria bass soul; tikrasis vardas Artūras Žabas) ir prodiuseris Einius Jarutis nuėjo ilgą kelią. Koncertai Berlyne, Londone ir Kijeve, laukiniai ir keisti vaizdo klipai, 2016 m. laimėtas M.A.M.A. apdovanojimas už Metų elektroninės muzikos grupę. Mūsų šalyje duetas jau labai populiarus – neverta net svarstyti, ar per kelerius metus jiems pavyks prasilaužti ir užsienio kontekste.

Viskas prasidėjo, kai Beissoul pasirodė televizijos laidoje ir iškart tapo sensacija. Žmones pribloškė jo balsas: atrodė, kad sklinda ne iš buvusio pantomimos studento Vilniuje, o iš Amerikos soulo dainininko lūpų. Iškart liko aišku, kad šitas žmogus mėgsta pasirodyti. Beissoul tvirtina, kad neturi nė vienų džinsų, stulbina mus savo šokio judesiais, soulo vokalu – jam tiesiog ant kaktos parašyta „popžvaigždė“. Sako: „Geriau jau būsiu visai juokingas negu nuobodus.“ O prie tokio įvaizdžio dera ir melodija – uždegantis šokio grūvo, gilaus soulo vokalo, įsimintinų užkabinančių melodijų mišinys.

2014 m. duetas išleido debiutinį albumą „Laikas paikas“, kitais metais – „Chamillion“. Tuo metu jie jau buvo prasilaužę Ukrainoje, kur dabar groja perpildytose salėse, dažnai pakliūva į žymius žurnalus – nuo Vogue iki Playboy. Sėkmingai sugroję „Europavox“ (Prancūzija), Talino muzikos savaitėje (Estija) ir „Eurosonic“ (Nyderlandai) festivaliuose, „Beissoul & Einius“ vis labiau taikosi į užsienio publiką. Antrasis jų pilnas albumas („#ASecretContact“, 2017) tik įrodo jų kūrybiškumą. Apie juos galima daug ką pasakyti. Bet kad nuobodūs – tikrai ne.

www.beissouleinius.com

Rekomenduojamas kūrinys: „Lion“, „Summerrain“, „Pill“