Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Muzikos atlikėjai

Liudas Mockūnas

VilniusJAZZ_Liudas Mockunas_Vytautas Suslavičius

Liudas Mockūnas – ekspresyvus ir meistriškas multipūtikas (g. 1976), džiazo, improvizacinės ir šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas, kompozitorius. Tyrinėdamas garso prigimtį bei obertonų galimybes, sukūrė individualią, mikrotoninių technikų ir ekspresyvių garsinių iškrovų prisodrintą muzikinę kalbą ir ją pasitelkęs kuria emociškai sodrius muzikinius paveikslus. Sodrumu išsiskiria ir L. Mockūno kompozicijos, kuriose tirpsta sienos tarp džiazo ir nūdienos akademinės muzikos.

L. Mockūnas yra įgijęs ir džiazo, ir akademinį išsilavinimą; jis, regis, pirmasis Lietuvos džiazo muzikantas, džiazo mokslų krimtęs užsienyje, – baigė LMTA ir Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją.

Saksofonininkas turi svarią sceninę patirtį. Džiazą pradėjęs groti vos aštuonerių, džiazo scenoje debiutavo 1988 m. su Vladimiro Čekasino moksleivių džiazo ansambliu, nuo 15 metų nuolat dalyvauja džiazo festivaliuose, o nuo 1996 m. reiškiasi ir kaip ansamblių lyderis. 1999 m., pradėjęs studijas Kopenhagoje, ėmė groti su tarptautine komanda – iš pradžių su Stefanu Pasborgu (jų albumas „Toxicum“ 2004 m. įvertintas Danijos muzikos apdovanojimu kaip metų džiazo atradimas); vėliau – su Marcu Ducretu, Davidu Murray, Oliveriu Lake’u, Barry Guy, Matsu Eilertsenu, Jaaku Sooääru, Mikko Innanenu, Jeffu Arnalu, Dietrichu Eichmannu, Scottu Colley, Ryoji Hojito, Nasheetu Waitsu, Matsu Gustafsonu, Chrisu Speedu, Mike’u Svoboda ir Andrew Hillu, „Red Planet“, „Copenhagen Art Ensemble“, ir „New Jungle Orchestra“ ir daugeliu kitų.

Be džiazo, L. Mockūnas groja ir šiuolaikinę akademinę muziką, bendradarbiauja su pianistu Petru Geniušu, styginių kvartetu „Chordos“, dėsto LMTA, komponuoja kinui ir teatrui. 2017 m. pristatė retai saksofonininkų diskografijose atsirandantį solinį albumą („Hydro“).

2011 m. už muziką Artūro Areimos spektakliui „Prakeiktieji“ (OKT teatras) apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“. Taip pat įvertintas festivalio „Vilnius Jazz“ apdovanojimu už indėlį į Lietuvos džiazo kultūrą (2006), Birštono džiazo festivalio Grand Prix (2008), Muzikų sąjungos „Auksiniu disku“ (2009).

http://www.mic.lt/lt/baze/dziazas/kompozitoriai-atlikejai/mockunas/

Rekomenduojamas kūrinys: „Hydro“

Kūrybos galima pasiklausyti čia.