Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

E. Miliūno studija

Miliūno stidija_IN

Kauno pramogų ir sporto rūmai su viešąja infrastruktūra Nemuno saloje – „Žalgirio“ arena. Tipas: visuomeninis pastatas
Įgyvendinimas: projektas – 2007 m., statyba – 2008–2012 m.
Adresas: Karaliaus Mindaugo pr. 50, Kaunas
Autoriai: Eugenijus Miliūnas, Algimantas Bublys, Aurimas Ramanauskas, Dalia Paulauskienė, Rasa Bingelytė-Baltrušaitienė, Vytautas Miliūnas, Gaustas Eigirdas


Eugenijus Miliūnas (g. 1952) – architektas ir dėstytojas, išsiskiriantis savita kūrybos filosofija ir pasaulėžiūra. Architektui svarbi semantinė, metafizinė kūrinio prasmė, kurią jis sugeba meistriškai įkūnyti formoje ir erdvėje. Jo asmenybė įkvepia ištisas kartas, o kuriami objektai palieka ryškų pėdsaką lietuvių architektūros lauke.

E. Miliūno studijos (įkurta 1992 m.) suprojektuota „Žalgirio“ arena yra pačiame Kauno miesto centre, Nemuno upės saloje. Tai moderniausias ir didžiausias tokio tipo statinys Baltijos šalyse, itin funkcionalus, tad jame gali vykti skirtingo masto ir paskirties sporto bei kultūros renginiai. Arenos eksterjere ir interjere atsiskleidžia drąsūs erdvės bei medžiagų sprendimai, kuriuos įgyvendinti padėjo Lietuvos skulptoriai. Pastato mastelis susmulkintas devyniais fasado plokštumos lūžiais, todėl arena įgauna netaisyklingo daugiakampio formą. Pasak autorių, šis statinys „ieško santykio su kontekstu, istorija, nesistengia atvirai dominuoti, bet ir nepataikauja aplinkai, neslepia savo trūkumų ir pranašumų“. Projektuodami architektai siekė jautriai išplėsti miesto erdvę, atverti panoramas ir suteikti žmogui galimybę pačiam kurti vietos nuotaiką bei charakterį. Daug visuomenės diskusijų sukėlęs pastatas savo išraiška užmezgė dialogą tarp gamtinio ir pramoninio upės konteksto.

studija@mstudija.eu