Lietuvos Kultūros Institutas
Architektai, Lietuvos kultūros gidas

2XJ

2XJ_Photo Leonas Garbačauskas

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos rekonstrukcija.

Tipas: visuomeninio pastato interjeras
Įgyvendinimas: rekonstrukcijos projektas – 2008 m., statyba – 2012–2016 m., interjeras – 2015–2016 m.
Adresas: Gedimino pr. 51, Vilnius
Autoriai: Jokūbas Jurgelis, Laimis Valančiūnas, Jurga Marcinauskaitė


Jau daugiau nei dešimtmetį dirbančių jaunų architektų komanda nuo 2011 m. prisistato vardu „2XJ“. Visi partneriai labai skirtingi: aktyviai domisi menais ir muzika, kuria šviesos instaliacijas, prisideda prie urbanistinių strategijų kūrimo ir socialinių projektų, laisvalaikiu savomis rankomis konstruoja statinius. Tačiau autoriai teigia, kad visus juos jungia ambicija gilintis ne į tai, kas aišku ir tipiška, bet į tai, kas unikalu ir kompleksiška. Tarptautinės patirties turinti komanda siekia ne tik kelti aplinkos kokybę Lietuvoje, bet ir prisidėti prie intelektinių paslaugų eksporto, todėl jau keletą metų dirba ir Norvegijos rinkoje.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos rekonstrukcijos projekto autoriai – „Jungtinės architektų dirbtuvės“ (projekto vadovė Leonilė Majerienė, architektas Arūnas Andrašiūnas kuravo paveldosauginę dalį). Pastato interjeras patikėtas perspektyviai „2XJ“ komandai. Dėl ekonominės krizės rekonstrukcijos darbai užtruko gerokai ilgiau, nei buvo planuota, bet interjero autoriai į pagalbą pasitelkti tik likus pusantrų metų iki bibliotekos atidarymo. Nors darbų apimtis buvo didelė, o jiems skirto laiko mažai, „2XJ“ sugebėjo pasiūlyti santūrių, apgalvotų estetinių sprendimų, kurie neužgožia saugomų 1963 m. pastatyto statinio ypatybių – erdvių, plano struktūros, dalies interjero detalių ir medžiagų.

Interjere aiškiai justi riba tarp nauja ir sena, bet tuo pat metu abu laiko sluoksniai darniai papildo vienas kitą. Išsaugoti praeities ženklus buvo svarbus, bet ne vienintelis iššūkis. Po ilgos pertraukos rekonstruojant pagrindinę šalies biblioteką buvo svarbu atnaujinti jos funkcinę programą. Istorinis pastatas nelengvai pasiduoda transformacijoms, bet, panaudojus esamo pastato kerteles ir atsargiai performavus srautus, čia įkurdinta keli šimtai šiuolaikiškų darbo vietų skaitytojams, bendradarbiavimo erdvės, kavinės, konferencijų salė, galerija, muzikos įrašų studija, nedidelė kino salė, menų inkubatorius, vaikų dienos centras – viskas, ko reikia, kad solidi, klasikinė biblioteka taptų bendruomeniškesnė ir atviresnė lankytojams.

www.2xj.lt