Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Režisieriai

Ilja Bereznickas

thumbnail-18

Lietuvių animacijos klasikas Ilja Bereznickas (g. 1948) savo filmų stilių kildina iš karikatūros. Būtent ji leidžia į įprastus dalykus pažvelgti iš netikėtos perspektyvos. 1970 m. įgijęs architekto diplomą Kauno politechnikos institute, I. Bereznickas pasuko į profesionaliąją animaciją ir baigė Maskvos aukštuosius režisierių kursus.

1987 m. pasirodė garsiausias autoriaus filmas „Baubas“, pelnęs prizą „Mio“ tarptautiniame kino festivalyje Tomaro mieste (Portugalija). Nuotaikingą istoriją apie mergaitės draugystę su tėvų išgalvotu Baubu iškart pamėgo ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Filmas susilaukė tokios sėkmės, kad I. Bereznickas sukūrė dar tris animacinius filmus apie Baubą, o pagrindinis personažas tapo kultiniu: Baubą galima pavadinti lietuviškuoju Šreku. Autorius sumaniai naudoja netikėtas veikėjų transformacijas, parodijos elementus. Prie nemirtingojo savo personažo Baubo menininkas grįžo 2004 m. filme „Baubo aritmetika“ ir 2006 m. – „Baubo ligoje“. 1997 m. I. Bereznickas Norvegijoje dirbo gamybos režisieriumi studijoje „Filmcameratene“ ir kūrė pilnametražį filmą „Giurinas su lapės uodega“. Šis filmas buvo pristatytas Kanų, „Annecy“ kino festivaliuose, apdovanotas įvairių tarptautinių festivalių prizais. 2017 m. animacinis serialas „Timas ir Toma“ (bendraautorė Olga Titova) pripažintas geriausiu metų serialu Suzdalės Rusijos animacinių filmų festivalyje

Per savo ilgą karjerą I. Bereznickas dirbo Lietuvos, Norvegijos, Izraelio, JAV kino studijose. Nuo 2002 m. dėsto animaciją Vilniaus dailės akademijoje. 2014 m. Lietuvos Respublikos Prezidentės apdovanotas ordinu už „Už nuopelnus Lietuvai“, 2015 m. „Fredrikstad“ animacijos festivalyje Norvegijoje režisieriui įteiktas „Auksinis Gunaras“ už viso gyvenimo pasiekimus.

ilja.bereznickas@gmail.com