Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Režisieriai

Andrius Blaževičius

Saint_IN

Jaunosios kartos režisierius Andrius Blaževičius (g. 1985) 2004 m. pradėjo istorijos ir kultūros antropologijos bakalauro studijas Vilniaus universitete, tačiau po metų perstojo į kino režisūros specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Joje 2011 m. baigė ir magistro studijas.

A. Blaževičius pastatė 6 trumpemetražius filmus, kurių naujausią – „Dešimt priežasčių“ (2012) – Lietuvių kino akademija tais pat metais apdovanojo kaip geriausią metų trumpametražį filmą. „Dešimt priežasčių“ svarstė apie medijų ir popkultūros poveikį jaunimui, jų tarpusavio santykiams bei santykiams su tėvais.

Debiutinio pilnametražio A. Blaževičiaus filmo „Šventasis“ premjera rodyta Varšuvos tarptautiniame kino festivalyje 2016 metais. Vėliau filmas atrinktas į Busano tarptautinį kino festivalį (BIFF), Šiaurės kino dienas Liubeke, „Kertant Europą“ Lince, Triesto, Brisbano ir kitus kino festivalius. Minsko festivalyje „Listapad“ filmas laimėjo specialųjį žiuri prizą, 2017 m. gavo septynis „Sidabrinės gervės“ apdovanojimus. Realistinė drama su komizmo elementais vyksta 2008 m. Lietuvos provincijos miestelyje, ekonominės krizės įkarštyje. Rodomas Vyto, į ketvirtąjį dešimtmetį įžengusio vyro ir tėvo, gyvenimas ką tik netekus darbo. „Šventasis“ kritikuoja tiek bergždžias biurokratines socialinės apsaugos sistemas, kurios negali niekuo padėti susidūrus su nedarbu, sąlygotu struktūrų ir veiksnių, pranokstančių šalies ribas, taip pat tai puiki socialinio spaudimo ir vyriškumo normatyvų studija.

www.m-films.lt