Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Menininkai

Žilvinas Kempinas

thumbnail-8

Minimaliomis priemonėmis bei raiška Žilvinas Kempinas (g. 1969) kuria paveikias instaliacijas, objektus bei „paveikslus“, kuriuose susilieja minimalizmas, optinis ir kinetinis menas. Signatūrinė Ž. Kempino kūrybos priemonė – magnetinės videojuostos, kurių lengvumas, plastiškumas, šviesos atspindėjimas bei ypatybė perduoti informaciją padėjo menininkui sukurti ne tik vizualiai paveikius, bet ir konceptualiai svarius kūrinius, išplečiančius skulptūros ribas. Pasitelkus magnetines videojuostas, elementarius fizikos dėsnius – pavyzdžiui, gravitaciją ir vėją – bei matematinį tikslumą sukurtos instaliacijos transformuoja žiūrovų erdvės suvokimą, kuria poetinį gestą, žaidžia dvimatiškumo ir apimties ribomis.

Naujausiose instaliacijose, rinkdamasis kitas išraiškos priemones, Ž. Kempinas toliau gilinasi į žiūrovo ir erdvės bei objekto santykį: kaip jis kinta žiūrovui ir vaizdui ar objektui judant vienu metu. Tokiu būdu iškyla menininko kūryboje ne menkiau svarbus aspektas – laikas, išreikštas tiek kūrinių suvokimo procese, tiek įamžintas magnetinėse videojuostose.

Ž. Kempinas jau daugiau nei dvidešimt metų gyvena Niujorke. Studijavo Vilniaus dailės akademijoje, vėliau – Hanterio koledže Niujorke. 2009 m. su instaliacija „Tūba“ atstovavo Lietuvai 53-iojoje Venecijos bienalėje. 2007 m. laimėjo Calderio prizą bei rezidenciją Calderio studijoje. Lietuvių menininko kūrinį buvo galima išvysti „Pompidou“ centro Paryžiuje nuolatinėje ekspozicijoje.

Personalines parodas surengė tokiose institucijose kaip „Leme“ (San Paulas), „Yvon Lambert“ (Niujorkas), Baltijos šiuolaikinio meno centras (Geitshedas, Jungtinė Karalystė), „Kunsthalle Wien“ (Viena), „Palais de Tokyo“ (Paryžius), Šiuolaikinio meno centre „PS1“ (Niujorkas).

Galerija „Leme“, San Paulas, Brazilija: www.galerialeme.com 

Galerija „Vartai“, Vilnius: www.galerijavartai.lt

www.zilvinaskempinas.com