Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

Marius Pinigis

„Perdegimas“. Lauros Vansevičienės nuotrauka

Šokėjas, choreografas ir pedagogas Marius Pinigis (g. 1986) Vytauto Didžiojo universitete studijavo politikos mokslus ir 2011 m. įgijo diplomatijos ir tarptautinių santykių magistro laipsnį. Šokio mokėsi Kauno šokio teatro „Aura“ studijoje ir šokio technikos seminaruose įvairiose Europos šalyse. 2009–2014 m. M. Pinigis buvo nuolatinis „Auros“ trupės narys ir šiame teatre sukūrė daugiau nei dvi dešimtis šokio vaidmenų. Pastaruosius kelerius metus dirba kaip nepriklausomas šokėjas ir choreografas, dėsto šokio disciplinas Vytauto Didžiojo universitete, kur įkūrė ir „Judesio laboratoriją“. Be to, nuolat rūpinasi šokio sklaida Kaune, aktyviai dalyvauja šio miesto kultūros lauko plėtros procesuose. 

Pinigis yra bendradarbiavęs kuriant penkis šokio spektaklius. Kaip choreografas jis niekada nedirba vienas ir renkasi spektaklius kurti su partneriais. Tad nenuostabu, kad ilainiui kartu su bendraminčiais šokėjais ir choreografais Mariumi Paplausku ir Andriumi Stakele įkūrė trupę „Nuepiko“, kurios repertuare šiuo metu yra du šokio spektakliai „(g)round zero“ (2016) ir „Perdegimas“ (2019). „(g)round zerojau buvo parodytas festivaliuose Ispanijoje, Izraelyje, Meksikoje, Ukrainoje ir Vokietijoje.

Pinigis du kartus apdovanotas aukščiausiu Kauno profesionalaus teatro apdovanojimu „Fortūna“ (2015, 2016) ir triskart Šiuolaikinio šokio asociacijos įvertintas kaip metų šokėjas (2015, 2017 ir 2020).

Spektaklyje „Perdegimas“ Nuepiko“ trejetas įkūnija daug dirbančius ir uždirbančius ir ne mažiau smagiai tūsinančius biurų ir biržų berniukus, savo žvakes vienu metu deginančius iš abiejų galų. Keliais smulkiais, nuolat atsikartojančiais judesiais šokėjams pavyksta sukurti ne tik skubėjimo, bet ir jo prestižo įspūdį. Elektroniniais A. Stakelės ritmais ir Vladimiro Šerstabojevo šviesomis atmosfera tolygiai kaista nuo šalto ekranų mėlio iki mirksinčio raudono pavojaus (pagalbos) signalo. Derindami šiuolaikinio ir gatvės šokio judesius, šokėjai kuria ritmingais pasikartojimais grįstą choreografinį priešinį, atspindintį įsukančią ir kartais nebepaleidžiančią rutiną.  

nuepiko@gmail.com