Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

Birutė Banevičiūtė

„Laikrodininkas“. Lauros Vansevičienės nuotrauka

Choreografė, šokio pedagogė, socialinių mokslų daktarė Birutė Banevičiūtė (g. 1967) yra sukūrusi daugiau kaip dvi dešimtis šiuolaikinio šokio spektaklių vaikams ir suaugusiesiems, kuria choreografiją dramos spektakliams. 

Banevičiūtė studijavo Vilniaus universitete, kur 1990 m. įgijo biologijos ir chemijos dėstytojos kvalifikaciją. Įvairių šiuolaikinio šokio technikų, improvizacijos ir kompozicijos bei šokio pedagogikos mokėsi JAV, Didžiojoje Britanijoje, Austrijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Vokietijoje, Švedijoje, Lenkijoje, taip pat seminaruose Lietuvoje. 2009 m. apgynė socialinių mokslų (edukologijos) daktaro disertaciją „Šokio gebėjimų ugdymas ankstyvojoje paauglystėje“. 2006–2016 m. dėstė Lietuvos edukologijos universitete, šiuo metu kaip kviestinė dėtytoja veda seminarus šokėjams Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, taip pat įvairius edukacinius seminarus šokėjams, šokio mokytojams, choreografams Lietuvoje ir užsienyje.

Banevičiūtė pirmoji Lietuvoje 2007 m. ėmė kurti profesionalius šiuolaikinio šokio spektaklius vaikams, įkūrė šokio teatrą „Dansema“ ir iki šiol yra jo meno vadovė. Tai vienintelis profesionalus šiuolaikinio šokio vaikams ir jaunimui teatras Lietuvoje, kuriantis įvairioms amžiaus grupėms, net ir kūdikiams. Šio teatro repertuare – aštuoni B. Banevičiūtės specialiai mažiesiems žiūrovams sukurti šokio spektakliai. 2016 m. jos spektaklis 636 mėn. vaikams „Spalvoti žaidimai“ buvo apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi teatro vaikams ir jaunimui kategorijoje.

Šokio teatras „Dansema intensyviai gastroliuoja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, yra lankęsis įvairiuose festivaliuose ir šokęs Airijoje, Belgijoje, Estijoje, Danijoje, JAV, Jungtinėje Karalystėje, Kinijoje, Kroatijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Nyderlanduose, Palestinoje, Švedijoje, Ukrainoje ir Vokietijoje. 

2019–2020 m. B. Banevičiūtei buvo ypač kūrybingi: du nauji šokio spektakliai kūdikiams papildė „Dansemos“, dar trys – kitų teatrų retertuarus. 2019 m. drauge su „Dansemos“ šokėjais ji sukūrė monospektaklius „Pievelė“ (618 mėnesių kūdikiams) ir „Laikrodininkas“ (818 mėnesių kūdikiams), kartu su Ukrainos aktoriais – spektaklį „Tik Tak“ (818 mėnesių kūdikiams). 2020 m. Kauno valstybiniame lėlių teatre įvyko interaktyvaus judesio spektaklio 1024 mėnesių kūdikiams  „Pasaulėliai“ premjera, o 2020 m. kovą teatre „Gallus“ Frankfurte  drauge su Vokietijoje gyvenančiomis šokėjomis Raimonda Gudavičiūte ir Verena Kutschera sukurto 824 mėnesių kūdikiams skirto spektaklio „Miškas“ premjera.   

Vienas naujausių B. Banevičiūtės šokio teatre „Dansema“ sukurtų spektaklių kūdikiams – „Laikrodininkas“  (2019). Tai interaktyvus muzikinio veiksmo spektaklis mažiesiems nuo 8 mėnesių iki pusantrų metų. Spektaklis balansuoja tarp konkretumo ir abstrakcijos. Nors spektaklis akivaizdžiai įkvėptas laikrodžio, jo mechanizmo ir detalių, tačiau tai nėra pasakojimas apie laikrodžio sukūrimą ar jo kūrėją. Tai iš viso nėra pasakojimas, o labiau žaidimas su scenos partneriu – Manto Stabačinsko ar Mariaus Pinigio pakaitomis kuriamu Laikrodininku (nors ne vienas laikrodėlis kabo scenoje). Vaikai pasaulį į sistemas ima jungti tik sulaukę maždaug 15 mėnesių. Tad Laikrodininko siūlymas patyrinėti atskirus elementus mažiesiems vis dar kelia nemažai džiaugsmo. B. Banevičiūtės šokio spektakliai,  kuriami atsižvelgiant į kūdikių ir vaikų raidos etapus ir jų niuansus,  pasižymi švelniu įtraukimu, originaliu, subtiliu muzikiniu fonu ir atida bei pagarba pačiai jauniausiai auditorijai.

info@dansema.lt 

www.dansema.lt