Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Šokėjai ir choreografai

Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius

Žaidimas baigtas_2016_in_Laura_Vanseviciene

Šokėjų ir choreografų duetas Airida Gudaitė (g. 1984) ir Laurynas Žakevičius (g. 1985) – Lietuvos šiuolaikinio šokio scenos urbanistinio šokio pionieriai.

Gudaitė šokį studijavo Lietuvos edukologijos universitete ir 2009 m. įgijo šokio edukologijos bakalauro, o 2010 m. – magistro laipsnį. L. Žakevičius 2008 m. Vilniaus kolegijoje įgijo socialinio pedagogo bakalauro, 2012 m. – teisės edukologijos magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete. Į šiuolaikinį šokį L. Žakevičius atėjo iš gatvės šokio srities, kaip daugelio konkursų laureatas ir teisėjas. Duetas susipažino televizijos šokių konkurse ir tapo neišskiriamu kūrybiniu tandemu bei gatvės šokio ambasadoriais profesionaliojoje scenoje.

Debiutinis A. Gudaitės ir L. Žakevičiaus šokio spektaklis – duetas „Feel Link“ (2011), sukurtas Menų spaustuvės jauniesiems menininkams skirtai programai „Atvira erdvė“ ir sulaukęs publikos ir kritikų pripažinimo, rodomas iki šiol. 2012 m. choreografų duetas įkūrė urbanistinio šokio teatrą „Low Air“, kurio repertuare šiuo metu – penki skirtingų žanrų šokio spektakliai. Be to, greta teatro veikia ir „Low Air“ šokio studija. Nuo 2016 m. A. Gudaitė ir L. Žakevičius dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 2017 m. „Low Air“ suteiktas Vilniaus miesto šokio teatro vardas.

2014 m. choreografai apdovanoti „Auksiniu scenos kryžiumi“ už choreografiją dramos ir gatvės šokio kalbas sujungusiam spektakliui „Kelionė namo“ (rež. Vidas Bareikis). 2017 m. „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanoti kaip geriausi choreografai už šokio spektaklį „Žaidimas baigtas“ (2016) bei Boriso Dauguviečio auskaru už sėkmingas naujų sceninės išraiškos formų paieškas jungiant gatvės šokį ir teatrą spektakliuose bei Lietuvos šiuolaikinio šokio veidą keičiančią pedagoginę veiklą.

Spektakliui „Žaidimas baigtas“ kūrybinę „Low Air“ komandą įkvėpė to paties pavadinimo argentiniečių rašytojo Julio Cortázaro apsakymų rinkinys. Magiškojo realizmo atstovo tekstai lietuvių urbanistinio šokio atstovus paskatino pastatyti sapnų įspūdžius atkuriantį spektaklį, kurio pasakojimas atviras interpretacijoms ir kuriamas ne nuosekliai, o lipdant vaizdų koliažą, tarsi žaidžiant. Ironišku, suvaldytu gatvės ritmu gyvu spektakliu „Žaidimo pabaiga“ trupės „Low Air“ dar kartą įrodo, kad iš buities pasiskolinti judesių elementai gali puikiai atspindėti filosofines kategorijas, o fantazijų ir sapnų pasaulis gali būti kur kas realesnis už atkuriamąją dokumentiką.

info@lowair.lt

www.lowair.lt