Lietuvos Kultūros Institutas
Lietuvos kultūros gidas, Proza

Valdas Papievis

Papievis_Valdas_IN_Džoja Barysaitė

Valdas Papievis (g. 1962) nuo 1992 m. gyvena Paryžiuje, tačiau vis dar yra svarbi Lietuvos literatūrinio gyvenimo figūra ir aktyvus lietuvių išeivių bendruomenės Prancūzijoje narys. Išleidęs keturis romanus ir dvi trumposios prozos knygas, o tarp Lietuvos skaitytojų jis itin išpopuliarėjo, kai romanas Eiti (2010) buvo išrinktas Metų knyga.

Galima išskirti du dalykus, formuojančius jo stilių. Vienas – Paryžius ar prancūzų kultūra apskritai, jos elegantiškumas, įmantrumas ir manieringumas; kitas – išeivio gyvenimas, jo „benamystė“, užsimezgančių santykių paviršutiniškumas, netgi vienatvė ir atskirtis. V. Papievis ypač vertinamas už stiliaus grožį.

Odilė, arba Oro uostų vienatvė. Alma littera, 2015. – 312 p.

Odilei devyniasdešimt metų. Didžiąją gyvenimo dalį ji gyveno Paryžiuje, ir tas gyvenimas iš esmės buvo žavus ir visko kupinas, tačiau kartais pasitaikydavo ir nusivilti. Senatvėje ji rado bendrakeleivį – bevardį romano pasakotoją, kuris kartu gyvena, eina su ja pasivaikščioti, klausosi jos pasakojimų ir prisiminimų. Tai knyga apie senatvę, apie tai, kaip ją sutikti oriai ir su kaip įmanoma mažiau kartėlio, tačiau ir apie vienatvę, išlaikomą atstumą, paisomas ribas. Romano pavadinimas – metafora: knygoje beveik nėra jokių oro uostų. Užtat aprašomas Odilės ir jos bendrakeleivio santykis – dviejų nepažįstamųjų, kurie abu laukia kito kelionės etapo, o kol kas leidžia laiką maloniai šnekučiuodamiesi.