Lietuvos Kultūros Institutas
Leidiniai

Cosmos as a Journal, 2021 (2)

Žurnalo viršelis

Žurnalas * as a Journal yra skirtas šiuolaikine kultūra besidomintiems pasaulio skaitytojams. Tai išskirtinė kultūrinio bendradarbiavimo erdvė, kurioje Lietuvos ir įvairių užsienio šalių kūrėjai, kuratoriai ir tyrėjai susitinka kolektyviai apmąstyti visuotinai aktualių temų, o skaitytojai kviečiami į jas pažvelgti iš netikėtų kultūrinių perspektyvų.

Naujas kultūros žurnalo numeris „Cosmos as a Journal“ (liet. – „Kosmosas kaip žurnalas“) yra skirtas kosmoso temai. Ką tik išleistą „Cosmos as a Journal“ sudarė menininkas, Lietuvos erdvės agentūros steigėjas, Lietuvos nacionalinio paviljono 2021-ųjų Venecijos architektūros bienalėje autorius Julijonas Urbonas. Dar 18 menininkų, tyrėjų, kuratorių ir žurnalistų iš Lietuvos, JAV, Prancūzijos, Vokietijos tapo šio numerio bendraautoriais.

J. Urbonas skaitytojams pasakoja apie Lietuvos erdvės agentūrą ir Venecijos architektūros bienalėje įgyvendintą projektą „Planeta iš žmonių“, o taip pat kartu su kompozitore ir garso menininke Gaile Griciūte kalbasi apie nežemiškų garsų operos-instaliacijos „Honey, Moon!“ kūrimą. Arizonos universiteto profesorius ir ateities pasaulio tyrėjas Danielis Gilfilanas apmąsto kosmoso garsus ir kviečia pasiklausyti dainuojančios kometos. Filosofas, mokslo populiarinimo straipsnių autorius Danielis Oberhausas svarsto apie nežemišką komunikaciją. Jei kita civilizacija į mus kreipsis, ar mes suprasime?

Choreografė ir šokio tyrėja Kitsou Dubois, kurios kūriniai varijuoja nuo sceninių pastatymų iki video instaliacijų ir hibridinių projektų, su kuratoriumi, rašytoju Robu La Frenaisu kalbasi apie choreografiją nesvarumo sąlygomis. EXO-MOAN studijos įkūrėjos Akvilė Terminatė ir Eleonora S. Armstrong, pasitelkusios dizainą svarsto apie gravitaciją ir tarpplanetinį seksą.

Mokslo žurnalistė Goda Raibytė ir fotografas Visvaldas Morkevičius pristato pokalbį su astrobotanike Danguole Švegždiene, kuri su komanda pirmoji pasaulyje kosmose nuo sėklos iki sėklos užaugino augalą – baltažiedį vairenį. „Žvelgiu į naktinį dangų ir mąstau, kas ten vyksta“, – sako mokslininkė. O štai etnologė, lietuvių tautosakos, baltų religijos ir mitologijos tyrinėtoja Dovilė Racėnaitė akis į kosmosą kelia iš lietuvių mitologijos perspektyvos.

Įvairius kosmoso kultūros pjūvius papildo Audriaus Bučo ir Valdo Ozarinsko, M. K. Čiurlionio, Aleksandro Griškevičiaus, Pakui Hardware, K. Simonavičiaus, kitų menininkų kūrinių ir 8 kosminių meno kūrinių reprodukcijos.

Bus ką skaityti ir fantastinės literatūros mėgėjams. Esė „Otherworldly Journeys“ (liet. – Kitapasaulinės kelionės) žurnale publikuoja Nahum, Berlyne kuriantis Meksikos menininkas, KOSMICA instituto įkūrėjas, 2014 m. apdovanotas Jaunojo erdvės lyderio ir Karmano stipendija už kultūrinį indėlį į astronautiką ir erdvės tyrimus. Architektas, urbanistas Fredas Scharmenas dalijasi specialiai „* as a Journal“ sukurtu astronominės-biografinės fantastikos apsakymu „Whale Space, or, The Killers in Eden“ (liet. – Banginių erdvė, arba Žudikai Rojuje). Kaip teigia autorius, dauguma jo aprašytų keistų įvykių tikrai nutiko.

Maisto istorikė, Londono karališkojo meno koledžo utopijų tyrėja Jane Levi apžvegia maitinimosi kosmose evoliuciją ir kultūrą. O nežemiškos gyvybės paieškų istoriją Pietų Kalifornijos universitete tyrinėjanti antropologė Claire Isabel Webb pasakoja, kaip su kosmosu siejami kvapai daro įtaką tam, kaip įsivaizduojame pačią kosminę erdvę. C. I. Webb straipsnį lydi netikėtas suvenyras skaitytojams – šiuolaikinio meno kuratorės, menininkės Mildos Dainovskytės sukurtas kosmoso kvapas.

Numerio dizainą, reflektuodama kosmoso temą, sukūrė grafikos dizainerė Gailė Pranckūnaitė.

Leidinio sudarytojai:

Julijonas Urbonas

Leidimo metai:

2021

Kalba:

Anglų

Vertėjai:

Elisabeth Hewes (p. 50-55)

Redaktoriai:

Anglų kalbos redaktorė Gemma Lloyd

Apimtis:

112

ISSN:

2783-5685

Tiražas:

500

Kur galima paskaityti?

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje

Vilniaus universiteto bibliotekoje

Įsigyti galima:

MO muziejus (Vilnius)

Haus der Kunst (Miunchenas)

After 8 Books (internetinė parduotuvė)

Papildoma info:

Žurnalo redakcinė kolegija:

Vaiva Grainytė

Kristupas Sabolius

Rūta Statulevičiūtė-Kaučikienė

 

Žurnalo redaktorė – Kotryna Lingienė

 

Klausimai dėl įsigijimo ir platinimo – asajournal@lithuanianculture.lt