Lietuvos Kultūros Institutas
Leidiniai

FOREST AS A JOURNAL, 2021 (1)

Forest as a Journal viršelis

Naujasis žurnalas * as a Journal yra skirtas šiuolaikine kultūra besidomintiems pasaulio skaitytojams. Tai išskirtinė kultūrinio bendradarbiavimo erdvė, kurioje Lietuvos ir įvairių užsienio šalių kūrėjai, kuratoriai ir tyrėjai susitinka kolektyviai apmąstyti visuotinai aktualių temų, o skaitytojai kviečiami į jas pažvelgti iš netikėtų kultūrinių perspektyvų.

Pirmojo numerio tema – „miškas”, kurią atskleidė sudarytojai – architektų ir tyrėjų duetas Jurga Daubaraitė  ir Jonas Žukauskas. Jie kartu su 26 menininkais, kuratoriais ir tyrėjais iš Estijos, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Vokietijos apmąstė miško temą. Taip žurnalas iš * as a Journal tapo „Forest as a Journal“ (liet. „Miškas kaip žurnalas“).

Jurga ir Jonas į mišką kviečia pažvelgti kaip į žmogaus sukonstruotą erdvę, kuri neišvengiamai priklauso nuo jo veiksmų: „Tai nebėra gamta, veikiau infrastruktūra, natūralių sistemų aplinka, kuri yra valdoma, eksploatuojama ir reguliuojama žmogaus intervencijų, technologijų, industrijų, institucijų ir agentūrų“.

„Šiame numeryje mes analizuojame praktikas ir jėgas, kurios formuoja miško įvaizdžius ir konceptus, daro jiems įtaką. Žurnale klausiame, kaip kultūrinės praktikos praplečia „optiką“, kurios pagalba visuomenė suvokia mišką?“– pasakoja pirmojo numerio redaktoriai Jurga Daubaraitė ir Jonas  Žukauskas.

Miško temą žurnale iš skirtingų perspektyvų pristato fotografas, biologas Jochenas Lempertas, rašytojas Jonas Žakaitis ir jo kalbinami dizaineriai, architektai ir kultūrinės pirties (Kultuurisauna) įkūrėjai Nene Tsuboi ir Tuomas Toivonenas, kuratorė, rašytoja ir tyrėja Sofia Lemos, kuri rašo apie menininkų Linos Lapelytės ir Manto Petraičio kūrinį. Jurga Daubaraitė ir Jonas Žakaitis kalbina svarbiausiam britų menininkų įvertinimui – Turnerio apdovanojimui 2021 m. nuominuotą architektų ir menininkų duetą „Cooking Sections“ (Danielį Fernándezą Pascualį ir Aloną Schwabe‘ą).

Taip pat numeryje – vizualiųjų menų, architektūros ir aplinkos politikos tyrėja Gabrielė Grigorjeva, fotografai Jonathanas Lovekinas ir Davidas Grandorge‘as, architektė ir tyrėja Signe Pelne, pašnekesyje susitikę kino režisierius, biologas Mindaugas Survila ir režisierė Rugilė Barzdžiukaitė, rašytoja, meno istorikė Amelia Groom, rašanti apie menininkės Eglės Budvytytės kūrinį, menininkė ir architektė Aistė Ambrazevičiūtė, numerio kuratorių kalbinamos Laura Garbštienė ir gamtos tyrinėtoja Onutė Grigaitė. Fotografė Rasa Juškevičiūtė ir kultūros žurnalistė Kotryna Lingienė aplankė baldų kūrėjo Jono Prapuolenio studiją ir archyvą. Prie numerio autorių prisijungė ir dizainerė Monika Janulevičiūtė bei kuratorė, VDA Nidos meno kolonijos vadovė Eglija Inzule. Kuratorė Virginija Januškevičiūtė pristatė ir vėl tapyti pradėjusį fotografą Algirdą Šeškų.

Numerio dizainą, reflektuodama miško temą, sukūrė grafikos dizainerė Gailė Pranckūnaitė.

Žurnalas * as a Journal yra leidžiamas 2 kartus per metus.

Leidinio sudarytojai:

Jurga Daubaraitė ir Jonas Žukauskas

Leidimo metai:

2021

Kalba:

Anglų

Vertėjai:

Darius Sužiedelis (p. 68-73, 100-109).

Redaktoriai:

Anglų kalbos redaktorė Gemma Lloyd

Mokslinė redaktorė Silvija Šaudytė-Manton (p. 40-53, p. 100-109)

Apimtis:

144 psl.

ISSN:

2783-5685

Tiražas:

500

Kur galima paskaityti?

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje

Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje

Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje

Vilniaus universiteto bibliotekoje

Įsigyti galima:

MO muziejus (Vilnius)

Haus der Kunst (Miunchenas)

After 8 Books (internetinė parduotuvė)

Papildoma info:

Žurnalo redakcinė kolegija:

Vaiva Grainytė

Kristupas Sabolius

Rūta Statulevičiūtė-Kaučikienė

 

Žurnalo redaktorė – Kotryna Lingienė

 

Klausimai dėl įsigijimo ir platinimo – asajournal@lithuanianculture.lt