Lietuvos Kultūros Institutas
Leidiniai

HOW THE FUTURE KING OF ENGLAND ATE PEACOCK IN VILNIUS: the Shared Cultural, Political and Culinary History from Britain and Lithuania

„How the Future King of England Ate Peacock in Vilnius: the Shared Cultural, Political and Culinary History of Britain and Lithuania“ (Kaip būsimasis Anglijos karalius valgė povą Vilniuje: bendroji Britanijos ir Lietuvos kultūrinė, politinė ir kulinarinė istorija) supažindina su dviejų skirtingų kultūrinių erdvių santykiais – idėjų ir žinių mainais, asmenybių padaryta įtaka, pasakojimų ir patirčių suformuotais įvaizdžiais. Kertinė istorija, pagal kurią pavadinta knyga, primena vieną ankstyvesnių Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kontaktų. Tuo metu dar tik būsimasis Anglijos karalius Henrikas Bolingbrokas atvedė savo lankininkų būrį į Vilnių ir dalyvavo Lietuvos valdovų – Vytauto ir Jogailos – tarpusavio kovoje už sostą. Pasisekus Kreivosios pilies puolimui, Livonijos ordino magistras būsimam karaliui atsiuntė dovanų: jautį, keturis avinus ir net du povus, kuriuos, tikėtina, Henriko virėjas paruošė pagal tuo metu populiarų receptą. 26 knygos pasakojimai apžvelgia įvairius Lietuvos ir Jungtinės Karalystės santykių aspektus. Kiekvieną knygoje papasakotą istoriją lydi su ja susijęs receptas ir jo fotografija.

2018 m. knyga pelnė tarptautinio konkurso „EPICA Awards“ bronzą. Leidinio dizainas įvertintas aukščiausiu reklamos festivalio „Adrenalinas“ apdovanojimu kategorijoje „Dizaino sprendimai“ ir „Balticbest“ aukso medaliu. 2019 m. knyga pelnė 1 vietą „Gero dizaino” konkurso leidinių kategorijoje, jai skirtas nacionalinio Knygos meno konkurso diplomas dalykinių knygų kategorijoje, Baltijos knygos meno konkurso diplomas, Niujorko teisių mugės iliustruotų knygų dizaino konkurse „Talking Pictures: Selected Books“ ji pagerbta specialiuoju paminėjimu, nominuota prestižinio konkurso „D&AD“ geriausios knygos dizaino apdovanojimui. 2020-aisiais Instituto išleista knyga pateko į „Best Book Design from All Over the World 2020” trumpąjį sąrašą.

Leidinio sudarytojai:

Autoriai: Rimvydas Laužikas, Antanas Astrauskas

Leidimo metai:

2018

Kalba:

Anglų

Vertėjai:

Darius Sužiedėlis

Redaktoriai:

John Evans

Apimtis:

135 psl. + 26 receptų kortos

ISBN:

978-123-4567-89-7

Tiražas:

600 egz.

Kur galima paskaityti?

Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje
Vilniaus universiteto bibliotekoje
Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekoje
Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje
Lietuvos kulinarinio paveldo muziejuje
Rokiškio krašto muziejuje
Latvijos nacionalinėje bibliotekoje
UNESCO būstinės Paryžiuje bibliotekoje

Leidinį galima įsigyti knygynuose „Eureka!”, „Raidė” ir restorane „Ertlio namas“.