Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Lietuvos sezono Prancūzijoje belaukiant: Paryžiuje kviečia „Preliudo” debatų ciklas

Lietuvos kultūros institutas

LR Ambasados Prancūzijoje informacija

Šiandieniniai geopolitiniai iššūkiai, ypač saugumo, skatina telktis ir ieškoti galimų sprendimo būdų. Šiame kontekste labai svarbu valstybėms partnerėms girdėti ir suprasti viena kitą tam, kad būtų išlaikyta vienybė ir pasiektas konsensusas dėl žingsnių, kurie padėtų apsaugoti mūsų demokratijos modelį ir bendras vertybes.

Todėl Lietuvos sezono Prancūzijoje preliudo ir paties sezono laikotarpiu Lietuvos ambasada Prancūzijoje įgyvendina debatų ciklo programą. Šioje programoje – dvidešimt įvairaus pobūdžio renginių (konferencijos, seminarai, apskritojo stalo diskusijos, paskaitos) aktualiomis užsienio politikos temomis, tarp kurių – ES ateitis, ES plėtra, pagalba Ukrainai, saugumo ir gynybos iššūkiai, kova su dezinformacija ir kišimusi iš užsienio, ES santykiai su Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono valstybėmis. Šiomis diskusijomis siekiama supažindinti Prancūzijos ekspertus, politikus ir plačiąją visuomenę su Lietuvos pozicijomis konkrečiais užsienio politikos klausimais, taip pat diskutuoti dėl galimų geopolitinių iššūkių sprendimo būdų, kurti ir stiprinti Lietuvos ir Prancūzijos tyrimų centrų bendradarbiavimą.

Lietuvos ambasada Prancūzijoje debatų ciklo programą įgyvendina, bendradarbiaudama su partneriais Prancūzijoje ir Lietuvoje: IFRI (Institut français des relations internationales), ECFR (European Council on Foreign Relations), Collège des Bernardins, Institut Jacques Delors, Sciences Po Paris, Europos Komisijos atstovybe Prancūzijoje, organizacija „Reporteriai be sienų“, Rytų Europos studijų centru, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutu.

Debatų ciklas prasideda kovo 25 d. diskusija Sciences Po, skirta aptarti ES ateitį po Europos Parlamento rinkimų, organizuojama kartu su Institut Jacques Delors ir Paryžiaus miesto merija. Debatų ciklo programą užbaigs konferencija, skirta Lietuvos antisovietiniam pasipriešinimui 1944-1953 m. pristatyti.

 

Lietuvos ambasada Prancūzijoje kviečia dalyvauti viešuose debatuose Lietuvos sezono Prancūzijoje preliudo metu:

2024 m. kovo 25 d.

Europos ateitis

Lietuvos ambasados Prancūzijoje, Žako Deloro instituto, Paryžiaus miesto merijos ir Paryžiaus politikos mokslų instituto rengiama diskusija su studentais apie Europos ateitį : „Europos rinkimai 2024: kokie iššūkiai naujajame politiniame cikle?“

Plačiau

2024 m. balandis / gegužė (data bus patikslinta)

Kova su dezinformacija ir kišimusi iš užsienio

Aukšto lygio diskusijoje „Kova su dezinformacija ir kišimusi iš užsienio“ kviečiama diskutuoti apie demokratijos ir mūsų visuomenių atsparumą manipuliavimo informacija, dezinformacijos ir kitų taktikų, naudojamų siekiant kištis į demokratinius procesus ES ir už jos ribų, akivaizdoje. Tai ypač aktualu, artėjant Europos Parlamento rinkimams.

Plačiau

2024 m. balandžio 25 d.

Baltarusijos demokratinė opozicija išeivijoje: iššūkis išlikti tarptautinės politikos darbotvarkėje dramatiškų geopolitinių pokyčių akivaizdoje

Lietuvos ambasada Prancūzijoje ir Europos užsienio ryšių taryba (ECFR) organizuoja seminarą apie Baltarusijos demokratinę opoziciją išeivijoje ir iššūkį, su kuriuo susiduria demokratinio judėjimo lyderiai ir aktyvistai, siekdami, kad Baltarusijos klausimas išliktų tarptautinės politikos darbotvarkėje,  nepaisant dramatiškų geopolitinių pokyčių.

Plačiau

2024 m. birželio 5 d.

Geopolitinė apžvalga „polikrizės“ laikotarpiu

Aukšto lygio vieša konferencija, kurioje žinomos Lietuvos ir Prancūzijos asmenybės diskutuos apie geopolitiką vienu metu vykstančių iššūkių – saugumo krizių, aplinkosaugos, technologinių pokyčių ir kitų – kontekste.

Plačiau