Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Paryžiuje pristatyti pagrindiniai Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 akcentai

Lietuvos kultūros institutas

Renginyje prancūzų žiniasklaidai pristatytos tris mėnesius truksiančio Sezono temos ir šūkis „Kitas tas pats“ (pranc. „Se voir en l’autre“), projekto plakatas, svarbiausi renginiai, vardai ir akcentai.  

Nuo rugsėjo 12 iki gruodžio 12 dienos Prancūzijoje įvyks daugiau nei 200 renginių, kuriuose dalyvaus ne mažiau nei 500 menininkų, atlikėjų, kitų kultūros sričių atstovų, bus įgyvendinta per 120 dvišalių kultūros partnerysčių. Renginiuose laukiama virš pusės milijono žiūrovų ir lankytojų. 

Programos pristatyme Lietuvos ambasadoje Paryžiuje dalyvavo Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas, Prancūzų instituto prezidentė Eva Nguyen Binh, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 komisarė dr. Virginija Vitkienė.

Sezono komisarė džiaugėsi sėkmingu kvietimu bendram kūrybiniam procesui. Anot jos, Lietuvos kūrėjai Prancūzijos organizacijoms pasiūlė geriausią turinį, nuodugniai pristatantį pagrindines tris Sezono temas: Globali kaimynystė, Įgalintos tapatybės ir Išlaisvinta vaizduotė. Po daugybės vizitų į Lietuvą ir mūsų aktualijų analizės, prancūzų profesionalai į savo repertuarus ir erdves atsirinko tai, kuo patys yra visiškai užtikrinti ir ką besididžiuodami gali pasiūlyti savo auditorijoms.

„Sorbonos universitetas, šiuolaikinio meno centras „Palais de Tokyo“, Pompidou meno ir kultūros centras, Paryžiaus teatras „Théâtre de la Ville“, „Carré d‘Art“ muziejus Nime, teatras „Grand Théâtre de Provence“, Liono šiuolaikinio meno bienalė, Marselio skaitmeninio meno bienalė „Chroniques“, Tulūzos scenos menų bienalė yra labai svarbūs didžiules auditorijas pritraukiantys partneriai. Lietuvos kūrėjai prancūzus žavi ir intriguoja vertybiškai angažuota pozicija – dauguma su mūsų šalies istorija susijusių projektų žiūrovams taps unikalia galimybe naujai suprasti geopolitinę mūsų regiono situaciją. Kaip programos kuratorė, itin džiaugiuosi dideliu dėmesiu Lietuvos kūrėjoms, menininkėms ir prodiuserėms, kurių indėlis į programą visoje Prancūzijoje bus išties ryškus. Verta išskirti ir Sezono, o taip pat ir „Preliudo“ renginių, kuriuos organizuoja Lietuvos ambasada Prancūzijoje, programoje rengiamus debatus šiandienos aktualijų temomis, kalibruojančius Lietuvos ir Prancūzijos diplomatijos atspirties taškus, ypač kalbant apie šiuo metu Europoje vykstantį karą“, – sakė dr. V. Vitkienė.

Renginio metu pristatyti oficialūs Sezono plakatai, iliustruojantys projekto šūkį „Kitas tas pats“. Fotografių Kristinos Gulbinaitės ir Ilmės Vyšniauskaitės nuotraukų serijos centre – šiuolaikinio šokio įgalintas, veržlus ir muzikalus kūnas. Personažą įkūnijo tarp Lietuvos, Prancūzijos ir Belgijos gyvenantis jaunosios kartos šokėjas ir choreografas Dovydas Strimaitis, kurio spektakliai „Hairy“ ir  „Hairy 2.0“ yra įtraukti į daugumą scenos menų programų Sezone. Plakatų dizainą sukūrė dizaino kūrybos studija „Taktika“, kuri išvystė ir vizualinį Sezono identitetą.

Taip pat paskelbti ir Sezono projektuose dalyvausiantys lietuvių menininkai ir kūrėjai, tarp kurių Lina Lapelytė, Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė, Emilija Škarnulytė, Raimundas Malašauskas, Kristina Sabaliauskaitė, Elena Selena, Audrius Stonys, Mūza Rubackytė, Eglė Budvytytė, Tadao Cern, Gerda Paliušytė, Marija Olšauskaitė, Elena Selena, Dovydas Strimaitis, Agnietė Lisičkinaitė, Pakui Hardware, Anastasija Sosunova, Agnė Jokšė, Andrius Arutiunian, Deimantas Narkevičius, Eglė Švedkauskaitė, Kamilė Gudmonaitė, Oskaras Koršunovas, Karolis Kaupinis, Manfredas, Rokas Zubovas, Saulius Petreikis, Gediminas Gelgotas, Maksimilijanas Opriška, Dr. Gora Parasit ir daugybė kitų.

Lietuvos programa šalies viešnios teisėmis arba specialiais projektais bus pristatoma didžiuosiuose rudens festivaliuose ir bienalėse: „Festival d’Automne à Paris“ (Paryžius), „Les Boréales“ (Kanas), „Les Rendez-vous de l’histoire“ (Blua), „Biennale d’art contemporain de Lyon“ (Lionas), „Biennale Chroniques“ (Marselis), „Paris+“ (Paryžius), „Paris Photo“ (Paryžius), „La Biennale – Festival international des arts vivants Toulouse Occitanie“ (Tulūza) ir kitur.

Besiruošdamos Sezonui, Lietuvos kultūros organizacijos užmezgė ryšius su svarbiomis Prancūzijos institucijomis. Projekte dalyvauja Pompidou meno ir kultūros centras (Paryžius), „Palais de Tokyo“ (Paryžius), „Théâtre de la Ville“ (Paryžius), Kano nacionalinis choreografijos centras Normandijoje (Kanas), Vasarely fondas (Provanso Eksas), „Maison de la Danse de Lyon“ (Lionas), „La Gaîté Lyrique“ (Paryžius), „Halle tropisme“ (Monpeljė), „Arty Farty“ (Lionas), „Photo Saint Germain“ (Paryžius), „Diaphane“ fotografijos centras (Aukštutinė Prancūzija), teatras-mokykla „Le Samovar“ (Banjolė), „La Friche“ (Marselis), „Rencontres audiovisuelles“ (Lilis), šiuolaikinio meno muziejus „Carré d’Art“ (Nimas), „Fondation Fiminco” (Paryžius), „La Citadelle“ (Pajūrio Vilfranšas), „Le Metronum“ (Tulūza), „Bibliocité“ (Paryžius), Paryžiaus politinių studijų institutas (Sciences Po Paris),, „BULAC“ (Paryžius), „LUMA“ (Arlis) ir kt.

Rugsėjo 12–14 dienomis vyksiantis Sezono atidarymo savaitgalis bus gausus renginių Paryžiuje: jį atidarys Vilniaus universiteto organizuojama dviejų dienų inauguracinė konferencija Sorbonos universitete, kuri apžvelgs abiem šalims reikšmingus ir atpažįstamus reiškinius. Konferencijos temos apims Lietuvai ir Prancūzijai, kaip Europinių vertybių kūrėjoms, svarbų demokratinės politinės kultūros ir laisvės siekimo aspektą. Pompidou meno ir kultūros centras, bendradarbiaujant su MO muziejumi, atidarys Lietuvos meno kolekciją nuo 1960-ųjų iki šių dienų pristatančią parodą. Joje bus eksponuojami kelių kartų pripažintų nacionalinės reikšmės menininkų kūriniai, kai kurie jų taps nuolatinės Pompidou kolekcijos dalimi. Tai pirmosios tokio tipo donacijos bei Lietuvos ir Prancūzijos meno ekspertų partnerystės rezultatas. Atidarymo savaitgalį Pompidou meno centre taip pat bus minima Poezijos diena, kurioje skambės Jono Meko eilės ir bus pristatyti nauji jo poezijos vertimai į prancūzų kalbą, Paryžiaus viešosiose erdvėse koncertuos chorai iš Lietuvos, vyks naujo Linos Lapelytės kūrinio premjera, į naktinę programą „Gaîté Lyrique“ kultūros centre kvies „Radio Vilnius“ su lietuvių elektroninės muzikos atlikėjų programa.

Sezonas sujungs įvairias kultūros ir meno sritis bei per tris mėnesius plačiai pasklis po Prancūziją: renginiai vyks Paryžiuje, Lione, Marselyje, Kane, Grenoblyje, Klermone-Ferane, Bordo, Tulūzoje ir kitur. Prieš prasidedant Sezonui, balandžio–birželio mėnesiais, Lietuvos ambasada Prancūzijoje surengs keliasdešimt diplomatijos, ekonomikos ir inovacijų skatinimo renginių, mokslo ir švietimo bendradarbiavimo projektų, pavadintų „Sezono Preliudo“ programa. Prancūziška kultūra taip pat atkeliaus į Lietuvą: šį rudenį laukiami Prancūzų instituto Vilniuje rengiamos „Prancūzijos atgarsių Lietuvoje“ programos renginiai.

Lietuvos sezoną Prancūzijoje įgyvendina Lietuvos kultūros institutas ir Prancūzų institutas Paryžiuje, atsakingi už abiejų šalių meno kūrėjų ir organizacijų įtraukimą ir Sezono programos parengimą bei komunikaciją Prancūzijoje.

 

SVARBIAUSI PROGRAMOS AKCENTAI

Įvairialypė Lietuvos organizacijų partnerystė su Pompidou meno ir kultūros centru
Nuo rugsėjo 13 dienos
Partneriai: MO muziejus, Lietuvos kino centras, Literatūros festivalis Extra!“, Pompidou meno ir kultūros centras, Cinémathèque du documentaire;

Nacionaliniame Pompidou meno ir kultūros centre įvyks keli svarbūs įvykiai, tarp kurių  reikšminga Lietuvos menininkų paroda, organizuojama Pompidou meno ir kultūros centro ir MO muziejaus.  Rugsėjo 13 dieną atidaromoje parodoje bus eksponuojami Lietuvos menininkai, naujai papildę Pompidou kolekciją. MO muziejus konsultuoja Pompidou dėl meno kūrinių, kuriais būtų prasminga papildyti jo kolekciją. Dėmesys skiriamas laikotarpiui nuo XX amžiaus 6 deš. iki dabar, kuris sutampa su MO muziejaus kolekcijos laiku.
Galimybę šiam Lietuvai reikšmingam projektui įvykti suteikė ikoninių istorinės svarbos meno kūrinių iš MO muziejaus kolekcijos donacija į Pompidou kolekciją. Dovanojami Kazimieros Zimblytės, Lino Leono Katino, Vinco Kisarausko, taip pat Marijos Teresės Rožanskaitės, Marijos Švažienės kūriniai. Visa tai tapo įmanoma tik MO muziejaus steigėjų Danguolės ir Viktoro Butkų dėka. Projektu siekiama atkurti istorinę tiesą, kai dėl okupacijos Lietuvos menininkai negalėjo atsidurti svarbiausių Vakarų muziejų kolekcijose, o šių dienų vykstančio karo Ukrainoje ir geopolitinės grėsmės kontekste ši misija atrodo dar svarbesnė. Kiti šiuolaikinių autorių kūriniai, kurių dalyvavimas parodoje ir kolekcijoje bus finansuojamas Lietuvos Sezono Prancūzijoje lėšomis.
Atidarymo savaitgalį Pompidou šiuolaikinio meno centre bei jo iniciatyva – daugiau nei 10-yje kitų kultūros vietų visame pasaulyje – Tarptautinė poezijos diena bus minima pristatant Jono Meko eiles ir kūrybinį palikimą. O lapkritį Pompidou centro filmoteka pristatys režisieriaus Audriaus Stonio kino filmų retrospektyvą.

Lietuvos menininkų paroda  „Sienos yra naktiniai gyvūnai“ (Les frontières sont des animaux nocturnes)
2024 m. spalio 11 d. – 2025 m. sausio 5 d.
Partneriai: Šiuolaikinio meno centras, Palais de Tokyo, KADIST Paris  

Spalį šiuolaikinio meno institucijose „Palais de Tokyo“ ir „KADIST Paris“ bus pristatomas Neringos Bumblienės ir Emilie Villez kuruojamas projektas „Sienos yra naktiniai gyvūnai“, kuris, pradėjęs kelionę Paryžiuje, 2025-aisiais sugrįš į Vilnių. Projektas kyla iš dabartinės geopolitinės suirutės, kurią sukėlė Rusijos karas Ukrainoje ir jį sekusių galybės įtrūkimų ir bangavimų, nuvilnijančių per laiką ir erdvę. Parodoje pristatoma keliolika skirtingų kartų menininkų, daugiausia lietuvių, bet taip pat kilusių iš platesnio regiono ir gyvenančių Prancūzijoje. Pasitelkdami vaizduotę ir poeziją kaip politinius įrankius, jie siūlo trapią giją, kuria sekant galima perskaityti sudėtingas kolonijines istorijas, realijas ir ateities vizijas.
Dalyvaujantys menininkai: Andrius Arutiunian, Beyond the post-soviet, Agnė Jokšė, Deimantas Narkevičius, Marija Olšauskaitė, Anastasia Sosunova, Algirdas Šeškus, Emilija Škarnulytė ir kiti.

 

Per 50 spektaklių Lietuvos fokuse Paryžiaus „Théâtre de la Ville“
2024 m. Spalis
Partneriai: Teatro Informacijos centras, Théâtre de la Ville – Paris, Lietuvos nacionalinis dramos teatras 

Spalį teatras „Théâtre de la Ville“ pristatys specialią Lietuvai skirtą programą, kurioje apie pusšimtis spektaklių ir pasirodymų, kuriuos pristatys Lietuvos teatrai. Per 3 savaitgalius Paryžiaus publikai bus pristatyta išskirtinė programa skirta visoms amžiaus grupėms, atliekama tiek salėse, tiek aikštėse. Atidarymo progra bus rodomas Eglės Švedkauskaitės spektaklis „Fosilija”. Taip pat repertuare – Kamilės Gudmonaitės „Šventė“ ir „Ledynai“, Dovydo Strimaičio ir Agnietės Lisčiskinaitės choreografiniai kūriniai, Karolio Kaupinio „Radvila Darius, Vytauto“, Rakija Klezmer Orkestar koncertas, Solo Ansamblio koncertas, Birutės Banevičiūtės „Neregėtas pasaulis“, Manto Jančiausko ir Rimanto Ribačiausko „Vedami“ – kelias dešimtis kartų bus atliekamas Paryžiaus kalėjimuose ir kitose erdvėse.

Linos Lapelytės kūrybos pristatymas „Festival d’Automne” (Paryžius)
2024 m. rugsėjo 12 – 19 d.
Partneriai: Lina Lapelytė Studio, Le Festival d’Automne, Operomanija  

Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 ir Festival d’Automne“ atidarymo savaitę Lina Lapelytė pristatys naujai užsakytą gyvą kūrinį didelei Paryžiaus vaikų grupei, kuriame vaikystė susipina su sudėtingais žmonių ryšiais ir mūsų santykiais su gamta. Bendradarbiaudama su 50-200 įvairaus amžiaus vaikų, L. Lapelytė eksperimentinėje muzikinėje kompozicijoje tyrinės įvairių gyvūnų garsų mėgdžiojimą, siūlydama harmoningą žmogaus ir gamtos pasaulio ryšio išraišką. Šis garsinis ir vizualinis gyvas pasirodymas skambės didžiulėse „Chapelle de la Salpêtrière“ arkose.  Pasirodymas, atspindintis žaismingą vaikystės smalsumą ir beribę empatiją, peržengia savimonės ribas ir kviečia žiūrovus priimti „savęs“ ir „kito“ vienovę. 
Festival d’Automne“ taip pat bus pristatyta „Operomanijos“ prodiusuota Vaivos Grainytės, Linos Lapelytės ir Rugilės Barzdžiukaitės opera „Gero dienos!“.

 


Lietuvos scenos menų programa „Festival International des Arts Vivants“ ir tinklaveika (Tulūza) 

2024 m. Rugsėjo 27 – spalio 13 d.
Partneriai: La Biennale – Festival international des arts vivants Toulouse Occitanie, Lietuvos šokio informacijos centras, Kauno lėlių teatras, Šiuolaikinio cirko asociacija, Operomanija, Kauno valstybinis lėlių teatras 

Tulūzoje vykstančios bienalės ir festivalio „Festival International des Arts Vivants“ žiūrovai išvys specialią programą, kurioje numatoma surengti ne mažiau aštuonių pasirodymų, pristatančių Lietuvos šokio, cirko, teatro ir muzikos scenų įvairovę. Renginys taps proga Lietuvos kultūros profesionalų delegacijai dalyvauti svarbioje tarptautinėje tinklaveikos programoje. Scenos programoje prancūzų ir tarptautinė auditorija išvys solinę Dovydo Strimaičio šokio spektaklio „Hairy 2.0“ versiją, Agnietės Lisičkinaitės spektaklį „Hands Up“, Linos Lapelytės, Rugilės Barzdžiukaitės ir Vaivos Grainytėsoperą „Geros dienos!“, Marijos Baranauskaitės-Liberman šiuolaikinio cirko projektą „Nappies Project“ ir kitus.

 

Šiuolaikinio Lietuvos cirko pristatymas Prancūzijoje (Bagneux, Châlons-en-Champagne, Lilles, Auch)
2024 m. spalio 18 – 26 d.
Partneriai: Le Plus Petit Cirque du Monde, PALC, Prato, Circa, Teatronas  

Teatronas sujungė keturias šiuolaikinio cirko organizacijas Prancūzijoje lietuviško cirko sklaidai. Jungtinė prancūzų komisija atrinko ir pakvietė tris naujus lietuviškus šiuolaikinio cirko projektus ir jų kūrėjus parengti savo darbus rezidencijose ir pristatyti spektaklių premjeras tarptautiniame cirko festivalyje CIRCa Auch. Atrinkti projektai: Marijos Baranauskaitės Liberman „Nappies project“, Izabelės Kuzelytės „How a Spiral Works“ ir  trupės Taigi Cirkas darbą „InTENSE“. Tikimasi, kad tai taps svarbia platforma tolimesnėms partnerystėms Prancūzijoje.

 

Lietuvos prisistatymas „Chroniques” bienalėje
2024 m. lapkričio 7 d. – 2025 m. sausio 18 d.
Partneriai: Kauno bienalė, Seconde Nature / Biennale Chroniques 

Šalies viešnios teisėmis Lietuva dalyvaus ir Marselio bienalėje „Chroniques“. Laukiamu akcentu taps Rugilės Barzdžiukaitės, Linos Lapelytės ir Vaivos Grainytės operos „Saulė ir jūra” pristatymas. Lietuvos programa apims video ir skaitmeninio meno kūrinius, instaliacijas, pokalbius, kuriuos pristatys Emilija Škarnulytė, Lina Lapelytė, Dr. Gora Parasit, Maksimilianas Opriška, Aistė Ambrazevičiūtė ir Simona Žemaitytė, Eye Gymnastics (Viktorija Damerell ir Gailė Griciūtė), „Kosmos Theatre“. Diskursyvią programos dalį moderuos Vytautas Michelkevičius, sujungdamas Vilniaus dailės akademijos ir Provanso Ekso meno mokyklos studentus bendriems projektams. Atidarymo savaitę Marselyje viešės šefas iš Lietuvos, kuris restorane „Les Grandes tables de la Friche Belle de Mai“, sujungs Lietuvos ir Viduržemio jūros regiono virtuvės ypatumus bei leis jusliškai patirti 2024 m. „Chroniques“ bienalės temą – „Malonumas“.

 

Aleksandros Kasubos ir Marijos Olšauskaitės paroda Carré d’Art-Musée (Nîmas)
2024 m. spalio 24 d. – 2025 m. kovo 16 d.
Partneriai: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Carré d’Art-Musée

Dviejų skirtingų kartų, istorinių likimų lietuvių menininkių parodos Carré d’Art-Musée pasakos apie erdvę ir laiką, įsivaizduojamą ateitį ir neužmirštą praeitį.
Po II Pasaulinio karo iš Lietuvos priverstinai pasitraukusi, Į JAV emigravusi vizionieriškų erdvinių aplinkų iš tamprių audinių kūrėja Aleksandra Kasuba (1923–2019) įsivaizdavo pasaulio ateitį be stačių kampų, kaip buveinę sielai. Ši paroda – pirmasis menininkės kūrybinio palikimo pristatymas Prancūzijoje. Kuratorė – Elona Lubytė, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.
Šiuolaikinės menininkės Marijos Olšauskaitės parodoje atsispindės jos nuoseklus domėjimasis stiklu. Ankstesniuose ir specialiai šiai parodai kuriamuose darbuose susipins amato ir ornamento tradicijos bei socialinis skulptūros vaidmuo. Kuratorius – Jean-Marc Prévost, Carré d’Art-Musée.

Kolektyvinė paroda „Ambsadoriai / Les Ambassadeurs“ (Romenvilis)
2024 m. spalio 10 d.  – gruodžio 1 d.
Partneriai: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, fondas „Fiminco“

Lietuvos sezonui Prancūzijoje 2024 „Fiminco“ fondas kartu su Lietuvos nacionaliniu dailės muziejumi lankytojus pakvies į grupinę LNDM kolekcijos ir jaunųjų Lietuvos menininkų kūrinių parodą, kurioje atskleidžiama daugiabriaunė ir standartus skrodžianti Lietuvos meno scenos tikrovė. Kuratorės Aušra Trakšelytė ir Monika Kalinauskaitė pagrindine ašimi pasirinko gyvybingumo temą, kurią atskleis per formų, medijų ir vaizdinių įvairovę, Lietuvos meno scenos įvairialypiškumą, joje nuolat vykstančių dialogų gausą.
Tarp pristatomų menininkų – Lina Lapelytė, Ieva Rojūtė, Rimaldas Vikšraitis, Gediminas G. Akstinas, Karla Gruodis, Janina Sabaliauskaitė, Ieva Kotryna Skirmantaitė ir kiti. Visi šie ambasadoriai įvairiais būdais užduoda ir narplioja tą patį klausimą – kiek iš tikrųjų siekia mūsų ryžtas būti gyvųjų pusėje?

 

Šiuolaikinis Lietuvos kinas ir klasika Sezono programoje visoje Prancūzijoje
Viso sezono metu
Bendradarbiaujant: Marché International du Film Classique Lumière festival (Lionas), Lilio tarptautinio trumpametražių filmų festivalis, „Rencontres audiovisuelles” (Lilis), Théâtre et Auditorium de Poitiers (Potjė), FIFIB – festival International du film indépendant de Bordeaux (Bordo), La Cinémathèque du documentaire (Paryžius), Festival LGBTQI+ de Paris Chéries-Chéris (Paryžius), Brest Short Film Festival (Brestas), Association Rainbow Submarine, LMTA, Meno avilys, Lietuvos kino centras, Lithuanian Shorts, VšĮ „Naratyvas“.

Lietuvos kino klasika, šiuolaikinis lietuvišks kinas, studentų darbai, trumpametražiai, LGBT kinas ir videomenas nuguls į skirtingas Prancūzijos kino renginių ir kino kultūros bei švietimo organizacijų projektus, kurie pasklis po visą Prancūziją įvairiais pavidalais viso Sezono metu. Itin laukiamas įvykis – lapkričio mėnesį Audriaus Stono dokumentinio kino retrospektyva Pompidou meno ir kultūros centre. Parengtos programos skirtingoms auditorijoms: vaikams, studentams, kino profesionalams, mėgėjams, kuratoriams, videomeno gerbėjams, festivalių lankytojams, vyks tinklaveikos renginiai ir meistriškumo dirbtuvės bei specialūs pristatymai, susitkimai. Sezono programoje dalyvaujantys autoriai: Audrius Stonys, Kristina Buožytė, Lina Lužytė, Alantė Kavaitė, Marija Kavtaradzė, Skirmanta, Jakaitė, Deimantas Narkevičius, Romas Zabarauskas, Vytautas Katkus, Saulius Baradinskas, Laurynas Bareiša, Anastasija Sosunova, Emilija Škarnulytė, Agnė Jokšė, Lukas Kacinauskas ir kiti.

Europavox: Muzika! Nauji balsai iš Lietuvos (Europavox projektas) (Paryžius, Vandomas ir Burgas)
2024 m. lapkričio 27–30 d.
Partneriai: Loftas, Lietuvos muzikos verslo asociacija, Les Femmes s’en Mix, festivalis Rockomotives

Rudenį Prancūzijoje įvyks muzikinis turas sukurtas bendradarbiaujant su festivaliais ir koncertų salėmis Prancūzijoje. Koncertuose bus pristatomi lietuvių ir prancūzų atlikėjai, kurie surengs turą per tris miestus: Paryžių, Vendômą ir Burgą. Be muzikinės programos sudarymo, kiekviename etape dienos metu bus organizuojami susitikimai ir diskusijos/debatai įtraukties tema, telkiant Prancūzijos ir Lietuvos profesionalus.
„Muzika!“ yra „Europavox“ palaikoma iniciatyva, kurios internetinė platforma pasiekia daugiau nei milijoną žmonių kiekvieną mėnesį. Svetainė prisidės prie projekto sklaidos, čia bus pristatomi Lietuvos profesionalai Europos žurnalistų parengtuose straipsniuose ir interviu.

Vaikų ir paauglių literatūros populiarinimo renginiai
Viso sezono metu
Partneriai: IBBY Lithuania, Vaikų žemė, Salmantina (Baïka magazine), le Salon du livre et de la presse jeunesse en Seine-Saint-Denis (Montreuil),  

Literatūros pažinimo programa „Vaikų žemė“ drauge su partneriais Prancūzijoje „Salon du livre et de la presse jeunesse en Seine-Saint-Denis“ įgyvendina vieną iš Lietuvos kultūros sezono Prancūzijoje projektų „Mūsų legendų persipynusios gijos” („Nos légendes, gestes croisés”), kuris kviečia Prancūzijos ir Lietuvos menininkes/us pradėti kūrybinį dialogą apie abiejų kultūrų legendas, mitus bei sakmes ir sukurti naujas istorijas, kurios bus pristatytos jauniesiems Prancūzijos skaitytojams per kitą knygų mugę Montreuil mieste 2024 metų lapkritį.
Rudenį planuojama išleisti specialų Lietuvai skirtą edukacinio žurnalo vaikams „Baika“ numerį. Įvairialypis turinys apims iliustruotas lietuviškas pasakas, receptus, interviu su Prancūzijoje gyvenančiais vaikais lietuviais, faktus ir informacija apie mūsų šalies istoriją ir tradicijas bei žaidimus, žodynėlį.