Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vašingtono Ukrainos namuose atidaryta A. Sutkaus, A. Morozovo ir T. Kazakevičiaus paroda 

Lietuvos kultūros institutas

Ukrainos namų Vašingtone archyvo nuotr.

Vasario 28 d. Ukrainos namuose Vašingtone (JAV) atidaryta žinomų Lietuvos fotografų paroda „Ne visi. Karo pabėgėlių portretai“. Projekto autoriai – tarptautiniu mastu pripažinti fotografai: dokumentinės fotografijos meistras Antanas Sutkus ir jaunosios kartos kūrėjai Artūras Morozovas ir Tadas Kazakevičius.

Parodą lydi šios herojų kūrimo procesą fiksavęs kino režisieriaus Vytauto V. Landsbergio trumpametražis dokumentinis filmas „Fotosesija“.

Parodos atidaryme Lietuvos ambasadorė JAV Audra Plepytė džiaugėsi, kad geriausių Lietuvos fotografų kameros profesionaliai ir jautriai įamžino Lietuvoje įsikūrusius Ukrainos pabėgėlius bei pasidalino, kad Lietuva nepailsdama jau antrus metus remia ukrainiečius – laikinus namus mūsų šalyje atrado 85 tūkstančiai ukrainiečių, apie 3 procentus visų Lietuvos gyventojų. Atidaryme sveikinimo žodį taip pat tarė Ukrainos ambasadorė JAV Oksana Markarova, ji pažymėjo, kad paroda atskleidžia ypatingą ir ilgametį Lietuvos ir Ukrainos ryšį, teigė, kad pabėgėlių portretai padeda suprasti žmogišką karo Ukrainoje kainą, atskleidžia ukrainiečių ryžtą nepasiduoti ir sugrįžti namo.

Nespalvotose nuotraukose – itin asmeniškų herojų istorijų atspindžiai. Daugiausiai motinų ir vaikų, kurie buvo priversti palikti savo šalį, kai 2022-ųjų vasario 24-ąją Rusija brutaliai įsiveržė į Ukrainą. Kiekvieną portretą lydi nuotraukų herojų vaikų pasakojimai, kuriuose vis atsikartoja tas pats motyvas, iliustruojantis herojų stiprybę, atsparumą pralaimėjimui ar pasidavimui: „noriu grįžti ten“, „grįšiu, kai tik bus įmanoma“. Nuotraukose užfiksuotos mamos, Lietuvoje radusios saugų prieglobstį sau ir iš karo siaubo išgabentiems vaikams, dirba, išlaikydamos ir palaikydamos ne tik šiuos, bet ir Ukrainoje likusius artimuosius.

Kaip ankstesnėje A. Sutkaus, A. Morozovo ir T. Kazakevičiaus kūryboje, taip ir šioje parodoje „Ne visi. Karo pabėgėlių portretai“ vystoma humanistinės fotografijos tradicija. Herojų išgyvenimai, patirti karo akistatoje, nuotraukose perteikiami ne per brutalų realizmą, o per viltį keliantį modernumą, minimalizmą ir žmogiškame paprastume atrandamą grožį. Žvelgiant į portretus ir skaitant vaikų pasakojimų detales, nejučia kyla ne tik užuojautos, bet ir bendrystės, supratimo jausmas.

Iš pradžių pabėgėlių ukrainiečių vaikus ketinęs įamžinti dokumentinės fotografijos grandas A. Sutkus vėliau prisipažino, kad didžiulį įspūdį paliko ir jų motinos: „Kokios jos gražios ir kokie šilti tarpusavio santykiai. Spjoviau į meno darymą ir nusprendžiau fotografijas daryti taip, kad patiktų mamoms. Įsiminė ir kaip gražiai jos moka panaudoti vyšyvankas šiuolaikiniam rūbe, kaip pasididžiavimą“, – apie parodą pasakojo A. Sutkus.

Fotografas T. Kazakevičius dalinosi, kad jausmai dalyvaujant šiame projekte buvo nedviprasmiški. „Pajutau svetimą skausmą, baimę, nerimą, išgirdau juos iš žmonių, kuriems buvo sunku sulaikyti emocijas apie tai pasakojant. Tai buvo ir puiki proga betarpiškai pabendrauti abiem pusėms – asmeniškai, nenutraukiamai, intymiai“, – kalbėjo fotomenininkas.

Projekto bendraautorius A. Morozovas įsiminė, kad į fotosesijas ateinantys nuotraukų herojai iš pirmo žvilgsnio neišsiskirdavo iš aplinkinių: „Panašiai atrodantys, apsirengę, už rankų laikydami savo vaikus, turėdami tuos pačius mobilius telefonus. Tačiau kuomet pradėdavo pasakoti savo istorijas, ką ir kokiomis aplinkybėmis jie paliko savo šalyje, supratau kokios milžiniškos patirtys mus skiria“.

Pasak jo, šių ukrainiečių – tėvų ir vaikų – istorijos yra tarsi iš praeitų istorijos puslapių. „Tai, ką išgyveno jie, nenusipelno nei vienas žmogus. Dėl jų mes turime stengtis ir atstatyti šį prarastą teisingumą ir prisidėti prie Ukrainos pergalės“, – kalbėjo A. Morozovas.

Parodos  „Ne visi. Karo pabėgėlių portretai“ eksponavimą Vašingtone iš dalies finansavo LR Ambasada Vašingtone ir Lietuvos kultūros institutas.

Paroda veiks iki 2024 m. kovo 28 d.

Daugiau informacijos: „Not All of Them”: Portraits of War Refugees, a Photo Exhibit by Lithuanian Photographers | UkraineHouse