Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Naujasis „Other as a Journal”: pasaulis pilnas kitų ir kitokių

Lietuvos kultūros institutas

Gediminos Šalkauskaitės nuotr.

Lietuvos kultūros institutas išleido naująjį kultūros žurnalo „as a Journal“ numerį – „Other as a Journal” (liet. – „Kitas” kaip žurnalas“), skirtą kitybės, kitoniškumo temai. Tai šeštasis dukart per metus pasirodančio žurnalo numeris.

„Other as a Journal” numerio sudarytojas yra filosofas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas, šiuo metu kviestinis Jeilio universiteto (JAV) asocijuotasis profesorius Viktoras Bachmetjevas. Anot sudarytojo, šio numerio idėja buvo žurnalo tekstais apmąstyti įvairias kitybės ir kitoniškumo formas, su kuriomis mums tenka susidurti.

„Nors šiuolaikiniame kontekste kalbant apie Kitą įprasta visų pirma minėti kitą žmogų –  atstovaujantį kitai kultūrai, rasei, lyčiai ar religijai – nesinorėjo apsiriboti tik tuo. Būtent todėl numeryje rašome ir apie fundamentaliai kitokias būtybes – angelus ir dvasias, taip pat kalbamės su architektu, kuris eksperimentuoja su tokia gyvybės forma kaip grybai. Nepaisant to, kad numeryje aptariamos įvairios kitybės formos, labai nesinori, kad šis numeris būtų traktuojamas kaip kitybės enciklopedija – jis neturi pretenzijos būti išsamus. Greičiau jis skaitytinas kaip tam tikra kitybės pavyzdžių galerija, kuri primintų, jog pasaulis pilnas kitų ir kitokių”, – sako V. Bachmetjevas.

Žurnalo redaktorė – Kotryna Lingienė. Dar 11 menininkų, tyrėjų ir žurnalistų iš Lietuvos, JAV, Lenkijos, Prancūzijos tapo šio numerio bendraautoriais.

Numerio dizaineris Jurgis Griškevičius sako, kad kiekvieną tekstą sumaketavo vis kitaip, sukurdamas nehomogenišką vaizdą, kaskart išryškindamas vis kitą „Other“ aspektą.

„Šiuo dizainu pasirinkau žiūrėti į Kitą kaip į „nepažįstamą“, „nesuprastą“, „nedaiktišką“ ir „neapčiuopiamą“. Tikslas buvo sukurti miglotą, nepažįstamą, abstraktų vaizdinį, kurio skaitytojas nesuprastų, kurį interpretuotų subjektyviai keliaudamas leidinio tekstais”, – sako J. Griškevičius.

Ketvirtus metus leidžiamas žurnalas pavadinimą keičia kartu su nagrinėjama tema. Skaitytojai jau buvo kviečiami pažinti mišką, kosmosą, garsovaizdžius, kūniškumą bei atmintį.

Naująjį numerį Lietuvoje galima įsigyti interneto svetainėje www.asajournal.lt, taip pat MO muziejaus knygyne, taip pat Artbooks.lt. Užsienyje žurnalą platina „Antenne Books“.

Nuo 2021 m. Lietuvos kultūros instituto anglų kalba leidžiamas žurnalas * as a Journal yra skirtas kultūra besidomintiems pasaulio skaitytojams. * as a Journal atveria išskirtinę kultūrinio bendradarbiavimo erdvę, kurioje Lietuvos ir užsienio šalių kūrėjai, kuratoriai ir tyrėjai susitinka apmąstyti aktualių temų, kviesdami į jas pažvelgti iš netikėtų perspektyvų.