Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Romoje veikiančioje Augusto Serapino parodoje – ansamblio „Ratilio” koncertas

Lietuvos kultūros institutas

Sausio 25 d. Romoje vyko lietuviškų sutartinių, atliekamų Vilniaus universiteto folkloro ansamblio „Ratilio“, koncertas, kurį rėmė Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos ambasada Italijoje. Sutartinės skambėjo išskirtinėje, archeologiją, šiuolaikinį meną, istoriją ir eksperimentus sujungiančioje „Forof“ meno erdvėje, kurioje šiuo metu pristatoma talentingo Lietuvos menininko Augusto Serapino meninė instaliacija „Baltic Adventure“, poetiškai žvelgianti į klimato kaitos padarinius.

Senąja lietuviška dvasia dvelkiančiu koncertu VU ansamblis Romos publikai pristatė penkių Lietuvos etnografinių regionų folkloro tradicijas bei unikalias lietuviškas sutartines, kurias 2010-aisiais metais UNESCO įtraukė į nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Į Romą ansambliečiai atsivežė ne tik sutartines, bet ir šokius, tradicinius instrumentus bei kiekvienam etnografiniam regionui būdingus tautinius rūbus.

Sutartinių renginio metu A. Serapinas pristatė ribotą 20 tiražų „Mudballs“ (purvo kamuoliukų) – originalių meno kūrinių, padarytų iš molio ir šiaudų, seriją, kurią galima įsigyti išskirtinai tik „Forof“ muziejuje. „Mudballs“ yra „Mudmen“ kūrinio, kuriuo galima grožėtis požeminiame „Forof“ erdvės aukšte, pratęsimas. Šios originalios parodos tikslas – atkreipti dėmesį į klimato kaitos sukeltus pokyčius. Menininko sumanytų dirbtuvių metu vietoj sniego senių parodos lankytojai buvo kviečiami gaminti purvo ir šiaudų senius „Mudmen“ ir taip apmąstyti globalaus atšilimo padarinius aplinkai.