Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Grupinėje parodoje Berlyne – Dovilės Aleksaitės kūryba

Lietuvos kultūros institutas

Dovilės Aleksaitės nuotr.

Sausio 26 d. rosalux meninėje erdvėje atidaryta grupinė paroda „An’ it harm none, do what thou wilt”, kurioje pristatoma Dovilės Aleksaitės, Lucy Kerr, Alisi Telengut (Okta Collective), Tobi Keck kūryba. Parodoje, kuri yra tarptautinio festivalio „Vorspiel transmediale” dalis, tyrinėjamos raganavimo idėjos kaip konceptuali gydymo ir transformacijos sistema mūsų laikais.

Programą sudaro vaizdo darbų, skulptūrų, tekstilės instaliacijos ir gyvas performansas. Kūrinius vienija bendras ilgesio jausmas. Gydymo, transformacijos, magijos, atgimimo ir solidarumo ilgesys. Pavadinimas „An’ it harm none, do what thou wilt” senąja kalba reiškia siekti to, ko trokšti, jei tai nekenkia nei tau, nei kitiems.

Dovilės Aleksaitės tekstilės atspaude vaizduojamas kraujažolės augalas (Achillea millefolium). Tai yra vienas iš seniausių archajiškų vaistinių augalų, naudotų gydymui ir magijai. Anksčiau vadinta „raganos žole”, kraujažolė turi stiprių energetinių ir gydomųjų galių, simbolizuoja drąsą ir energetinį gydymą.

Dovilė Aleksaitė – Lietuvos vizualiųjų menų menininkė, kurianti video, garso instaliacijas bei performansus. Jos praktikoje nagrinėjami antropocentrinės pasaulėžiūros, emocijų ir gamtos idėjų, žmogaus ir ne žmogaus sąmonės klausimai. Menininkės darbai buvo eksponuoti grupinėse parodose „Akademie der Künste” ir „Haus der Kulturen der Welt” Berlyne, „Deutsches Haus” Niujorke ir kitur.

D. Aleksaitės dalyvavimą parodoje iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.

Paroda veiks iki vasario 11 dienos.

Daugiau informacijos https://rosalux.com/