Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuvos muzikos atlikėjai pakerėjo Berlyno publiką

Lietuvos kultūros institutas

Daniel Wetzel nuotr.

Sausio 26 d. muzikos festivalyje Into the Open Berlyne koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventai, fortepijoninis trio „FortVio” (Indrė Baikštytė, fortepijonas; Konrad Levicki, smuikas; Povilas Jacunskas, violončelė), Paula Bagotyriūtė (fortepijonas) ir Ryhoras Kharaneka (saksofonas). Lietuvos muzikai atliko Luciano Berio „Sequenza VIIb”, Vykinto Baltako „Pasaka / Fairy-tale” fortepijonui ir elektronikai, Ursulos Mamlok „Rückblick” ir Antonino Dvořako „Piano trio no. 4 Dumky”, op. 90.

Fortepijoninis trio „FortVio” susibūrė 2006 m. ir iškart pradėjo aktyviai muzikuoti, išgarsėdamas ryškiomis ir itin ekspresyviomis interpretacijomis. Berlyno festivalyje atliktu A. Dvorako kūriniu fortepijoninis trio pakerėjo publiką ir pelnė audringas ovacijas.

Paula Bagotyriūtė, virtuoziškai atlikusi V. Baltako „Pasaką”, yra viena kūrybingiausių jaunosios kartos Lietuvos pianisčių, daugelio tarptautinių konkursų laureatė. 2022 m. baigusi muzikos studijas LMTA, tais pačiais metais įstojo į šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos specialybę. P. Bagotyriūtė – universali pianistė, atliekanti įvairių žanrų – nuo klasikos iki laisvos improvizacinės estetikos – kūrinius.

Iš Baltarusijos kilęs saksofonininkas Ryhoras Kharaneka yra LMTA doktorantas, bendradarbiaujantis su Lietuvos kompozitoriais.

Tarpuose tarp muzikos kūrinių garsi Vokietijos aktorė Martina Gedeck skaitė F. Hölderlino, H. Müllerio, R.M. Rilke eiles.

Iškart po koncerto Berlyno dienraštyje Morgenpost puikiai įvertinti Lietuvos muzikantai ir pripažinta, kad garsusis Dvořako „Dumky” atliktas įtinkinamai ir virtuoziškai, ir ypač didelio pagyrimo sulaukė violončelininko P. Jacunsko švarus ir sodrių šiltų tonų atlikimas.

„Into the Open” (ITO) yra naujosios kartos muzikos festivalis, kviečiantis klasikinę muziką patirti su kitomis meno formomis. Išskirtinai jauni muzikantai iš viso pasaulio klasikinius kūrinius atlieka  su kitų žanrų – šokio, teatro ar vizualiųjų menų atlikėjais. Svarbiausia festivalio koncepcija – tarpžanrinis pobūdis, tobulai derantis su festivalio vieta – ypatingos atmosferos „Kühlhaus” erdve. 1900 metais įrengta didžiausia Europoje aštuonių aukštų šaldykla dabar yra industrinis paminklas, pritaikytas įvairiems kultūros renginiams.

Rugsėjo mėnesį festivalis, bendradarbiaujantis su Lietuvos muzikos ir teatro akademija, bus organizuojamas Vilniuje.

Festivalis vyksta Kühlhaus, ypatingos atmosferos pramoniniame Berlyno paminkle.

Informacija apie festivalį https://www.intotheopen.eu/