Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Briuselyje – menininkės Monikos Furmanos personalinė paroda „Surūšiuotos mintys”

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje galerijoje įvyko Monikos Furmanos parodos „Surūšiuotos mintys“ atidarymas. Gruodžio 12 d. vykęs renginys suteikė išskirtinę galimybę lankytojams pasinerti į mitinį tapytojos Monikos Furmanos pasaulį – kultūrinių, psichologinių ir sociopolitinių tyrinėjimų erdvę. Parodą atidarė Lietuvos kultūros, audiovizualikos ir autorių teisių atašė Lietuvos nuolatinėje atstovybėje ES Vida Gražienė, kuri pasveikino gausiai susirinkusius svečius,  tarptautinės diplomatų bendruomenės, meno pasaulio ir lietuvių bendruomenės Briuselyje atstovus, pasidžiaugė šiuo metu Lietuvoje gyvenančios ir kuriančios lietuvių menininkės Monikos Furmanos aktyvia kūrybine veikla bei pasiekimais.

M. Furmanos parodoje pristatoma tapybos darbų kolekcija, kurioje gilinamasi į moters tapatybę, jos įvairialypiškumą šiuolaikinėje visuomenėje. Šios mįslingos figūros, sudarytos iš žmonių, gyvūnų, augalų ar mašinų dalių, tarnauja kaip objektyvas, per kurį tyrinėjama šiuolaikinė moteris ir besikeičiantis pasaulio suvokimas. Kiekvienas paveikslas atsiskleidžia kaip apokaliptinė atgimimo ir atsinaujinimo istorija, kuri verčia susimąstyti.

Pagrindinė Monikos Furmanos kūrybos tema – moteris ir jos kūnas. Menininkė savo kūryboje provokatyviai ir drąsiai dekonstruoja moters kūną, keičia jo tapatybę. Kūrėja žavisi besitrinančiomis ribomis ir kontrastais, kurie sukrečia bei tuo pačiu žadina.

Garsėjanti ryškiais ir provokuojančiais koliažais ir paveikslais, M. Furmanos kūryba atspindi hibridinę estetiką, atspindinčią daugialypį XXI a. pasaulio jautrumą. Derindama įvairias medžiagas – žurnalų iškarpas, tapytas figūras ir nuotraukas iš savo archyvo ar socialinės žiniasklaidos – ji kuria perpildytos visatos viziją. Įkvėpimo savo darbams ji semiasi iš įvairių šaltinių, įskaitant tarptautinę politiką, žmonių vartojimo idėjas ir mokslinę fantastiką.

Monika Furmana gimė 1978 m. Vilniuje, 2010 m. įgijusi tapybos magistro, 2016 m. tapybos teorijos ir praktikos daktarės laipsnį Vilniaus dailės akademijoje.

Renginio metu Lietuvos diplomatinėje atstovybėje Briuselyje taip pat buvo koncertavo talentinga jaunoji lietuvių muzikantė, kurianti ir gyvenanti Belgijoje, Ema Stratilatovaitė, prisistatanti sceniniu slapyvardžiu Mania, 2022 m. išleidusi savo solinį albumą „Debiutantė“.

Parodos partneriai – Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos nuolatinė atstovybė Europos Sąjungoje.