Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

EUNIC Generalinė asamblėja Briuselyje: kova su klimato kaita ir parama Ukrainai

Lietuvos kultūros institutas

Gruodžio 7-8 d. Briuselyje vyko Europos nacionalinių kultūros institutų tinklo EUNIC (EU National Institutes for Culture) Generalinės asamblėjos susitikimas, kuriame dalyvavo ir Lietuvos kultūros instituto direktorė Julija Reklaitė ir tinklo kontaktinė atstovė Kamilė Čelutkaitė.

Generalinės asamblėjos metu buvo išrinkti EUNIC tarybos narė Kirsten van den Hul, DutchCulture direktorė, ir tarybos viceprezidentas Liviu Jicman, Rumunų kultūros instituto direktorius.

Dalyviai diskutavo apie tolimesnę EUNIC klasterių tinklo strategiją, priėmė 2024 m. tinklo biudžetą bei Ugandos klasterio kandidatūrą tapti EUNIC klasterių tinklo nariu. Generalinės asamblėjos metu buvo aptartos EUNIC ir individualių jo narių pastangos advokatauti reikšmingą kultūros sektoriaus vaidmenį kovoje su klimato krize COP28 susitikimo metu. Pasak J. Reklaitės, šiose diskusijose Lietuvos kultūros institutas atstovauja Baltijos ir kitų EUNIC mažų šalių pozicijai bei primena apie pastovios paramos Ukrainos kultūros sektoriui svarbą.

Christophe Masson iš Europos Komisijos Kaimynystės politikos ir plėtros derybų generalinio direktorato (DG-NEAR) pristatė planus paskirti 10 milijonų kultūros projektams 6 Europos rytinėse kaimyninėse šalyse: Ukrainoje, Baltarusijoje, Sakartvele, Armėnijoje, Azerbaidžiane ir Moldovoje. Europos Komisija įtraukia EUNIC tinklą į ekspertinius susitikimus ruošiant naująją finansavimo programą.