Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Geteborge pristatyta Elenos Grudzinskaitės grafika

Lietuvos kultūros institutas

Jurgos Minčinauskienės nuotr.

Spalio 28 dieną Geteborgo galerijoje „Grafik i Väst“ pristatyta lietuvių grafikos kūrėjos Elenos Grudzinskaitės solo paroda „Mono-tik”.

„Džiaugiuosi Vilniaus grafikos meno centro surengta Elenos Grudzinskaitės kūrybos paroda „Mono-tik“ Geteborge. Svarbu atkreipti dėmesį, jog paroda ne tik reprezentuoja šiuolaikinę lietuvių grafiką, tačiau drauge žymi Lietuvos ir Švedijos grafikos institucijų bei menininkų ilgalaikį, nuo 1990-ųjų trunkantį bendradarbiavimą, kurio metu abiejose šalyse vyko grafikos parodos, įvairūs edukaciniai renginiai, kūrybinės dirbtuvės, paskaitos“, –  teigia projekto kuratorė, Vilniaus grafikos meno centro vadovė Jurga Minčinauskienė.

„Maloniai stebina ilgametis dviejų institucijų – Vilniaus grafikos meno centro ir „Grafik i Väst“ – bendradarbiavimas, trunkantis nuo 2002 metų. Tikiuosi, kad ir toliau bus palaikomi ryšiai, kurie labai reikšmingi ir ryšiams tarp mūsų dviejų šalių. Per meną pasiekiame ir supratimą, ir įkvėpimą. Tai taip pat reiškia ir naujas įtakas, o tai labai skatina vystymąsi. Manau, kad ši bendradarbiavimo sritis šiomis dienomis yra svarbesnė nei bet kada anksčiau“, –  parodos atidarymo metu mintimis dalinosi Lietuvos garbės konsulė Geteborge ir Västra Götaland regione Birgitta Jacobsson Ekblom.

Elenos Grudzinskaitės kūrybos parodoje pristatomi kūriniai – kinetinis objektas „Mono-tik“ (2021–2023) ir fotopolimero graviūrų serija „Iškarpos“ (2022–2023) – tai kasdienio monotoniško peizažo sąvokos tyrinėjimai: kas yra peizažas plačiąja, pamatine prasme ir kaip juo gali tapti trumpalaikių situacijų fragmentai bei jų dariniai, gerokai nutolę nuo įprastinės kraštovaizdžio sampratos. Kuriant „Mono-tik“ vaizdų šaltiniu autorei tapo jos pačios gyvenimo vienų metų laikotarpis. Ji fotografavo vaizdus kiekvieną dieną, spontaniškai, nuolat pildydama fotoalbumą savo išmaniajame telefone, galiausiai, naudodamasi tik šio albumo turiniu, sugeneravo išplėstinį vaizdinį peizažą, įamžino jį laike ir erdvėje. Fotopolimero graviūrų serija „Iškarpos“ sukurta naudojant „Mono-tik“ objekto medžiagą. Abu parodoje pristatomi kūriniai – tai pačios menininkės poreikio suvokti savo aplinką, būsenas, būti viename beveik nekintančiame taške-rutinoje išraiška, artimosios aplinkos regimybės sintezė; laiko tėkmę, įvykius, nutikimus absorbuojantis išplėstinis kraštovaizdis.

„Kai pradėjome bendradarbiauti tarp „Grafik i Väst“ ir Vilniaus grafikos meno centro, buvo svarbu ištiesti rankas. Bendradarbiavimas tęsėsi daugelį metų, todėl tęstinumas yra labai svarbus. Mus, kaip kolegas, sieja daug bendrų dalykų, o palaikyti ryšį su Lietuva labai įkvepia ir džiugina“ –  projektą komentavo „Grafik i Väst“ pirmininkė Marjut Borjesson.

„Prieš 1990-uosius buvome taip arti vienas šalia kito, bet tuo pat metu mus skyrė siena. Man bendradarbiavimas su Lietuva reiškė labai daug. Susipažinome su fantastiškais ir labai kūrybingais žmonėmis. Per tuos metus Lietuvoje buvau net 15 kartų ir bendradarbiavimas vis dar tęsiasi“, – parodos atidarymo renginyje mintimis taip pat dalinosi Borås mieste įsikūrusio grafikos centro Ålgården vadovė, menininkė Christina Lindeberg, kuri drauge su vyru menininku Bjornu Bredstriomu buvo vieni pirmųjų švedų menininkų, apsilankiusių Lietuvoje.

„Džiugu, kad parodą papildė platesnė programa, dar labiau įprasminanti dvišalį kultūrinį bendradarbiavimą: spalio 27 d. „Kultūros nakties“ metu Elena Grudzinskaitė drauge su „Grafik i Väst“ bendruomenės nariu, menininku Eric Saline vedė popierinės litografijos kūrybines dirbtuves; taip pat vizito metu pavyko aplankyti ir grafikos centrą Ålgården“, – komentavo projekto kuratorė, Vilniaus grafikos meno centro vadovė Jurga Minčinauskienė.

Elenos Grudzinskaitės kūrybos pristatymą Geteborge surengė Vilniaus grafikos meno centras ir galerija „Grafik i Väst“, bendradarbiaudami su Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokyte-Jonsson, o jį parėmė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus dailės akademija.

Paroda „Mono-tik“ bus eksponuojama iki š. m. lapkričio 15 d. Išsamesnė informacija apie parodą: https://www.grafikivast.se/