Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Briuselio menų centre atidaroma personalinė Godos Palekaitės paroda 

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos menininkė Goda Palekaitė lankytojus kviečia į savo naujausią parodą „Eye Dust: An Adaptation of a Novel to Come“ (liet. „Akies dulkė: Būsimo romano adaptacija“). Rugsėjo 21 d. atidaroma šiuolaikinio meno paroda – tai hipnotizuojanti įžanga būsimam romanui, siūlanti unikalų istorijos tyrinėjimą per įsivaizduojamo intymumo prizmę.

„Eye Dust“ lankytojai pateks į kinematografišką miegamojo scenografiją, kur personažai iš tolimų laikų ir kraštų susilieja į vaiduoklišką balsų visumą. Tarp veikėjų – XVI a. Venecijos kurtizanė ir poetė, XX a. 7–ojo dešimtmečio aktyvistė, kovojanti už sekso darbuotojų teises, Chazarų princesė, ekstazės apimtos šventosios ir siaubo filme vaidinantys priešistoriniai gyvūnai.

Atidarymo data: Rugsėjo 21 d., 17:00–23:00

Atidarymo metu, 18:30 ir 20:00: „A Toast to the Sleeping Princess“ – Godos Palekaitės ir Jono Paleko paruoštas tostas.

Briuselio menų centras „Beursschouwburg“ yra tarptautiniu mastu žinoma daugiadisciplininė kultūros institucija. Tai gyvybinga šiuolaikinio meno, performanso, muzikos ir susitikimų vieta, jungianti vietinę kultūrą su pasauline, įsikūrusi pačioje Briuselio širdyje.

Paroda veiks iki gruodžio 16 d.

Goda Palekaitė – Briuselyje gyvenanti bei kurianti šiuolaikinio meno ir performanso menininkė bei tyrėja. Autorės darbai gali būti apibūdinti kaip vizualinių, literatūrinių, performatyvių ir antropologinių praktikų kombinacija. 2019 m. Godos tarpdisciplininė veikla buvo apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi ir Jaunojo menininko premija. 2020 m. išleista autorės dvikalbė knyga „Schizmatikai“ (Leidykla LAPAS). Menininkė yra surengusi solo parodas Vasteras meno muziejuje („Serpantininis stuburas“), Kunsthal Gent ir Editorial Vilniuje („Stipriausias raumuo žmogaus kūne yra liežuvis“), RawArt galerijoje Tel Avive, Art Cube Artists‘ Studios Jeruzalėje („Teisinės sapno pasekmės”), Centre Tour à Plomb Briuselyje („Dangaus architektūra”), bei Konstepidemin meno centre Geteborge („Ribiniai protai”). Menininkės performansai buvo pristatyti Whitechapel galerijoje Londone, Kanal-Pompidou centre Briuselyje, „Pelkių paviljone” Venecijos Architektūros bienalėje, Šiuolaikinio meno centre Vilniuje ir kitur. Goda yra įgyjusi Socialinės ir kultūrinės antropologijos magistrą Vienos universitete, o šiuo metu yra doktorantė Haselto universitete ir PXL-MAD menų akademijoje.

Daugiau informacijos apie parodą galite rasti: www.beursschouwburg.be/en/events/opening-goda-palekaite/