Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Operos solistė Viktorija Miškūnaitė koncertuoja Japonijoje

Lietuvos kultūros institutas

Rugpjūčio 28-30 d. operos solistė Viktorija Miškūnaitė debiutavo Japonijoje, kur surengė tris koncertus šiaurinėje Hokaido saloje.

Pirmasis koncertas įvyko rugpjūčio 28 d. pagrindinėje Saporo miesto „Kitara“ koncertų mažojoje salėje. Lietuvių operos dainininkė kartu su japonų atlikėjais pristatė dviejų dalių programą. Pirmoje dalyje skambėjo Balio Dvarionio, Vlado Jakubėno, Giedriaus Kuprevičiaus ir Laimio Vilkončiaus dainos. Pasak Viktorijos Miškūnaitės, ji atrinko dainas ne tik pagal muzikos kriterijų, bet kartu siekdama, kad dainų tekstai rezonuotų japonų klausytojams, atskleistų lietuvių tautos dvasią ir pasaulio suvokimą. Koncerto programėlėje pateikiami Leono Stepanausko, Fausto Kiršos, Kazio Binkio, Stasio Žlibino eilių vertimai į japonų ir anglų kalbas, iliustruoti Lietuvos gamtos vaizdų nuotraukomis.

Antroje dalyje dainininkė atliko japonų kompozitorių dainas ir baigė bel canto arijomis iš Giacomo Puccini operų „La bohème“, „Tosca“ ir „Madama Butterfly“. Kiekvienas programos numeris buvo tarsi mažas spektaklis, lietuvių operos žvaigždės vokalinis ir artistinis talentas sužavėjo japonų klausytojus.

Jaunų japonų muzikantų kvartetas, susibūręs iš Saporo simfoninio orkestro artistų Mari Iimura (I smuikas), Sayura Akama (II smuikas), Hayato Suzuki (altas) ir Mei Takeda (violončelė), atliko M. K. Čiurlionio styginių kvartetą c-moll, o pianistė Satoko Shimbori paskambino jo preliudus ir noktiurną. Kaip sakė japonų atlikėjai, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio vardas ir kūryba, apjungianti muziką ir dailę, jiems tapo atradimu.

Rugpjūčio 29 d. ir 30 d. Viktorija Miškūnaitė ir pianistė Satoko Shimbori surengė vienos dalies koncertus Saporo miesto „Visterijos“ salėje ir Takasu miesto „Melody“ salėje.

Koncertų turą inicijavo ir surengė Saporo-Lietuvos kultūrinių mainų koncertų organizacinis komitetas, vadovaujamas buvusio Japonijos ambasadoriaus Lietuvoje Shiro Yamasaki, parėmė Saporo kultūros ir menų fondas, Saporo kokusai plaza fondas, Lietuvos garbės konsulas Sapore, privačios Hokaido įmonės.