Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Tomas Venclova apdovanotas prestižine Lenkijoje teikiama tarptautine Zbigniewo Herberto literatūros premija

Lietuvos kultūros institutas

Severinos Venckutės fotografija

Zbigniewo Herberto fondas paskelbė šių metų Z. Herberto tarptautinės literatūros premijos laureatą, kuriuo tapo lietuvių poetas, publicistas, eseistas, vertėjas Tomas Venclova.

Lenkų poeto, eseisto, dramaturgo Zbigniewo Herberto (1924 – 1998) tarptautinė literatūros premija – tai vienas svarbiausių literatūros apdovanojimų, teikiamas už išskirtinius meninius ir mokslinius pasiekimus, atitinkančius Zbigniewo Herberto kūryboje atsispindinčias vertybes ir idealus. Nuo 2013 m. iškiliausiems pasaulio poetams teikiamos premijos piniginė vertė – 50 tūkstančių eurų. Tarp premijos laureatų yra amerikiečiai William Stanley Merwinas ir Charlesas Simicas, lenkas Ryszardas Krynickis, švedas Larsas Gustafssonas, airių poetė Nuala Ní Dhomhnaill, izraelietė Agi Miszol, vokietis Dursas Grünbeinas, ukrainietė Marianna Kijanowska ir kt.

„Tomas Venclova paskyrė savo gyvenimą literatūrai ir kovai su autoritarizmu. Tomas Venclova yra […] paskutinė grandis, jungianti Herbertą, Milošą ir Brodskį. Venclova, kaip teigia Ellen Hinsey, „yra vienas iš paskutiniųjų didžiosios Europos tradicijos kartos poetų““, – komentavo šių metų Zbignevo Herberto tarptautinės literatūros premijos žiuri pirmininkas, amerikiečių poetas, rašytojas, literatūros kritikas Edwardas Hirschas. Zbigniewo Herberto žmona ir jo vardu pavadinto fondo steigėja Katarzyna Herbert pridūrė: „Džiaugiuosi, kad šiemet premija bus įteikta išskirtiniam poetui, kurio kūrybą skaitė ir ja žavėjosi mano vyras“.

Tuo tarpu šiųmetinis premijos laureatas Tomas Venclova, dėkodamas už jam skirtą prestižinę literatūros premiją, sakė: „Man tai didžiulė staigmena, bet visų pirma didelė garbė gauti tokio išskirtinio poeto vardo apdovanojimą“.

1937 metais gimęs literatūros mokslininkas, aktyvus visuomenės kritikas Tomas Venclova 1977-aisiais emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas, 1985 metais Jeilio universitete gavo daktaro laipsnį, vėliau dirbo šiame universitete. Tomas Venclova yra dešimčių poezijos, eseistikos ir publicistikos knygų autorius. Jis yra vienas žymiausių ne tik pasaulio, bet ir lenkų poezijos vertėjų į lietuvių kalbą. Be kitų lenkų poetų (Cypriano Kamilo Norwido, Česlovo Milošo, Wisławos Szymborskos) kūrybos Tomas Venclova išvertė taip pat ir Zbigniewo Herberto eilėraščių.

Tomas Venclova yra daugelio tarptautinių literatūrinių premijų (Vilenica (Slovėnija, 1990), Capri (Italija, 1991), Petrarca (Vokietija, 2014) „Poezijos pavasaris“ (Lietuva, 2017) ir daugelio honoris causa daktaro laipsnių laureatas, ne kartą (1995 ir 1999 metais) įvertintas ir Lenkijos bei Lietuvos apdovanojimais: Tomas Venclova yra Lenkijos Atgimimo Ordino Didžiojo Kryžiaus laureatas, „Paribio“ žmogus, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Vilniaus garbės pilietis, už ypatingus nuopelnus Lietuvos valstybei 2017 m. jam buvo įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro Didysis Kryžius.

Tomo Venclovos kūryba yra išversta į daugelį pasaulio kalbų (be kitų anglų, kinų, vokiečių, italų, švedų, rusų, ukrainiečių). Į lenkų kalbą Tomo Venclovos kūrybą vertė Stanisław Barańczak, Adam Pomorski, Zbigniew Dmitroca, Beata Kalęba, Alina Kuzborska.

Z. Herberto tarptautinės literatūros premijos įteikimo ceremonija vyks Varšuvos teatre „Teatr Polski“ 2023 m. rugsėjo 13 d. Ceremonija bus tiesiogiai transliuojama per fondo socialinės žiniasklaidos paskyrą lenkų ir anglų kalbomis.

Strateginis 2023 m. Z. Herberto tarptautinės literatūros premijos partneris yra PZU fondas. Papildomą finansavimą 2023 m. Z. Herberto tarptautinei literatūros premijai skyrė Lenkijos Respublikos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija.