Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Susijusios naujienos

Italijoje vyksiančiame kino, muzikos ir menų festivalyje – Jono Meko kūrybos ir gyvenimo šventė

Lietuvos kultūros institutas

Rugpjūčio 18–25 d. Polignano a Mare (Italija) vyks 16-asis kino, muzikos ir meno festivalis „PerSe Visioni“ (organizatoriai – sociacija „Bachi da Setola“). Šiais metais festivalis prasidės ypatingu įžanginiu renginiu „Glimpses of Paradise | Rojaus Akimirkos“, skirtu avangardinio kino kūrėjo, poeto Jono Meko gyvenimui ir kūrybai paminėti. Šis renginys jungiasi į 2022 m. pradėtą tarptautinę „Jonas Mekas 100!“ programą, jo metu bus rodomas J. Meko filmas „As I Was Moving Ahead I Saw Brief Glimpses of Beauty“, kalbės svečiai ir veiks knygų paroda.

Šis seansas suteiks unikalią galimybę Pietų Italijos, ypač Apulijos regiono, sinefilams, meno entuziastams ir plačiajai visuomenei susipažinti su nepaprastu J. Meko talentu ir patirti jo novatoriško kino grožį. Intymus ir asmeniškas filmas žada paliesti žiūrovų širdis ir paskatinti giliai susimąstyti apie grožį, slypintį kasdienio gyvenimo akimirkose.

J. Meko filmas „As I Was Moving Ahead I Saw Brief Glimpses of Beauty“ – tai gilus ir introspektyvus dokumentinis filmas, kuriame pateikiamas intymus gyvenimo, meilės ir žmogiškojo ryšio portretas. Jonas Mekas, dažnai vadinamas „avangardinio kino krikštatėviu“, rodo poetišką savo paties gyvenimo montažą, užfiksuotą keliuose asmeniniuose filmuose, apimančiuose kelis dešimtmečius. Šiame unikaliame rinkinyje kūrėjas tyrinėja kasdienybės akimirkų grožį ir gyvenimo laikinumą.

Francesco Urbano Ragazzi, šiuolaikinio meno kuratorių duetas, surengęs jau ne vieną J. Meko darbų parodą pasaulyje, dalyvaus renginyje kaip kviestiniai pranešėjai. Prieš filmo peržiūrą jie supažindins žiūrovus su išskirtinio kūrėjo gyvenimu ir svarbiausiais jo darbais, pateiks unikalių įžvalgų apie J. Meko meninę viziją ir jo ilgalaikę įtaką kino pasauliui. Po seanso žiūrovai turės retą galimybę dalyvauti diskusijoje su Francesco Urbano Ragazzi. Kuratoriai pasidalins gilesniais apmąstymais apie filmo reikšmę, J. Meko kino technikas ir jo didžiulį palikimą.

Renginio metu taip pat bus pristatyta J. Meko knygų ir knygų apie jį paroda. Žiūrovai galės pasinerti į užburiantį Jono Meko pasaulį sklaidydami knygas, kuriose pristatoma jo poezija, užrašai, laiškai ir interviu. Ši kruopščiai parengta knygų kolekcija suteiks lankytojams galimybę peržiūrėti ir išsamiau patyrinėti autoriaus rašytinę kūrybą, filosofiją ir meninį kelią.

Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja Jono Meko fondui ir Sebastianui Mekui už paramą ir draugystę nuo pat šios idėjos įgyvendinimo pradžios. Jie taip pat nuoširdžiai dėkoja Lietuvos kino centrui už suteiktą filmą ir licenciją šiam nekomerciniam seansui, bei Lietuvos Respublikos ambasadai Romoje ir Lietuvos kultūros institutui už paramą ir visokeriopą palaikymą. Organizatoriai dėkoja leidėjams ir organizacijoms, suteikusiems savo leistas knygas knygų parodai: Spector Books, Humboldt Books, Cura Books, Post Scriptum. Littera, Anthology Editions, Edizioni Joker, Edizioni ETS ir Lietuvos nacionalinis dailės muziejus. Kai kurias knygas iš savo asmeninės bibliotekos taip pat paskolino Erika ir Dino Frittoli.

 

Festivalio organizatoriai: Asociacija „Bachi da Setola“

Festivalio koordinatorius: Giuseppe Laselva

Įžanginio renginio ir knygų parodos kuratorė: Erika Lastovskytė

Renginio svetainė: https://casabachi.it/en/pv16-collateral-jonas-mekas-eng/

Festivalio partneriai: Regione Puglia, Comune di Polignano a Mare, Apulia Film Commission, Milano Film Festival, Teatro Pubblico Pugliese, Fondazione Museo Pino Pascali, Lietuvos Respublikos ambasada Romoje, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kino centras.

Jono Meko knygų parodos dalyviai ir rėmėjai: Spector Books, Humboldt Books, Cura Books, Post Scriptum. Littera, Anthology Editions, Edizioni Joker, Edizioni ETS ir Lietuvos nacionalinis dailės muziejus.