Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Hamburge – vaidybos studentų spektaklis „Dulkės”

Lietuvos kultūros institutas

Virginijos Kuklytės nuotr.

Lietuvos  muzikos ir teatro akademijos Vaidybos katedros studentai su šiais studijų metais sukurtu spektakliu „Dulkės“ buvo atrinkti dalyvauti Vokietijos KÖRBER STUDIO JUNGE REGIE teatro festivalyje Hamburge birželio 6-12 d. Jaunųjų režisierių festivalis ir kūrybinės dirbtuvės Hamburge vyko Thalia Gauss teatre.

Spektaklį ,,Dulkės“ pagal žydų žudynių Vilniuje liudininko Kazimierzo Sakowicziaus prisiminimų knygą „Panerių dienoraštis 1941–1943“ režisavo Justinas Vinciūnas, dramaturgas Artūras Voiničius, kompozitorius Martynas Baranauskas.

Kazimierzo Sakowicziaus prisiminimus išleido Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (2012). K. Sakowiczius gyveno netoli žydų egzekucijos vietos Paneriuose (čia atsikraustė netekęs 1940 m. sovietų nacionalizuotų namų ir spaustuvės) ir kartais net po kelis kartus per dieną ant atskirų įvairaus formato popieriaus lapų ar kalendoriaus lapelių žymėjosi siaubingas žudynių scenas nuo 1941 m. liepos iki 1943 m. lapkričio. Šis dienoraštis – unikalus ir labai vertingas rašytinis šaltinis.

Režisieriaus J. Vinciūno spektaklyje – karo nepatyrusių jaunų žmonių dialogas apie Holokaustą, kuris jiems yra beveik pamirštas. Spektaklio herojė – nebylė lėlė su Holokausto aukų sąmone ir simbolizuojanti praeities atmintį. Šiai lėlei įstrigus laike, stebime, kaip dabartis neatpažįstamai kontrastuoja su tuo, ką lėlė patyrė. Spektaklio kalboje vartojami sąlyginiai sakiniai ir metaforos, sumišę su dokumentinės literatūros ištraukomis. Tyli lėlė kalba per atlikėjų kūnus, kurių metaforiškais veiksmais bandoma nusakyti žmogaus egzistencijos ribas.

Justinas Vinciūnas nuo 2019 m. studijuoja teatro režisūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje pas profesorių Gintarą Varną. 2022–2023 m. gavo Antano Smetonos stipendiją už kūrybinius darbus.

Birželio pabaigoje spektaklį bus galima pamatyti ir Vilniuje – birželio 21 dieną jo premjera vyks Valstybiniame jaunimo teatre.

Dalyvavimas festivalyje Hamburge įgyvendintas bendradarbiaujant su kultūros atašė Vokietijoje ir parėmus Lietuvos kultūros institutui.