Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 naujienos

Formuojama Lietuvos sezono Prancūzijoje 2024 m. programa: įvyko Idėjų konkursas

Lietuvos kultūros institutas

Rūtos Statulevičūtės-Kaučikienės nuotr.

Pasiruošimas Lietuvos sezonui Prancūzijoje, kuris vyks kitų metų rugsėjo 12 – gruodžio 12 dienomis, pasiekė labai svarbų etapą: baigėme svarstyti idėjų pasiūlymus! Šių metų balandį gavome 449 idėjų paraiškas iš Lietuvos ir Prancūzijos organizacijų ir kūrėjų. Atsižvelgdami į Sezono tikslus ir temas, trukmę, regioniškumą, žanrinę įvairovę, turimus išteklius ir galimybes užtikrinti programos matomumą, vykdėme labai intensyvų, įkvepiantį, bet ir itin nelengvą atrankos procesą. Idėjų svarstymai, kuriuose dalyvavo Lietuvos kultūros instituto ir Prancūzų instituto komandos bei konsultuojantys ekspertai, truko beveik 100 valandų!

Dauguma pasiūlytų idėjų buvo aukštos meninės ir kultūrinės vertės, todėl net 248 idėjų teikėjai kviečiami vystyti projektus kartu su Prancūzijos partneriais ir dalyvauti Projektų konkurse. Projekto paraiškos iki 2023 m. rugsėjo 18 dienos turės būti pateiktos per Prancūzų instituto informacinę sistemą, parengtą specialiai Lietuvos ir Prancūzijos pareiškėjams. Dvipusių paraiškų svarstymo metu jungtinė Lietuvos ir Prancūzijos ekspertų komisija galės: 1) įtraukti projektą į Sezono programą, suteikiant jam Sezono ženklą; 2) įtraukti projektą į Sezono programą, suteikiant Sezono ženklą ir dalinį finansavimą; 3) neįtraukti projekto į Sezono programą.

Partneriu Sezono projekte laikoma Prancūzijoje veikianti organizacija, festivalis ar kitas juridinis subjektas, kuris Sezono programą eksponuoja (muziejus, galerija, paveldo objekto valdytojas) ar suteikia jai sceną (teatras, koncertų salė, auditorija konferencijoms ir kino peržiūroms), kuris kartu organizuoja projektą ir prisideda prie jo įgyvendinimo bei sklaidos savo resursais.

Lietuvos sezonas vyks 2024 m. rugsėjo 12 – gruodžio 12 dienomis visoje Prancūzijoje. Jo metu planuojame įgyvendinti apie 100 projektų, kuriuose įvairiomis kultūros ir meno formomis, diskusijomis ir pristatymais supažindinsime Prancūzijos visuomenę su šiuolaikine Lietuvos kultūra, inicijuosime diskusijas ir forumus apie Europos lyderystę, užtikrinant vertybėmis grįstą, tvarią ir taikią pasaulio ateitį. Projektu tikimasi užtikrinti ilgalaikį bendradarbiavimą su Prancūzijos partneriais.

 

Dėl daugiau informacijos teiraukitės: sezonas2024@lithuanianculture.lt