Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyne pristatyti Baltijos šalių dizaino ir architektūros istorijos tyrimai

Lietuvos kultūros institutas

Berlyno Taikomosios dekoratyvinės dailės muziejuje (Kunstgewerbemuseum) gegužės 16 d. surengtas Baltijos šalių architektūros ir dizaino tyrimų pristatymas ir diskusija „Užmirštos ateitys: nauji tyrimai apie modernistinę architektūrą ir dizainą Baltijos šalyse“ („Forgotten Futures: New Research on Modernist Architecture and Design in the Baltic States“), kurioje dalyvavo dr. Marija Drėmaitė (Vilniaus universitetas), dr. Karolina Jakaitė (Vilniaus dailės akademija) ir Kai Lobjakas (Estijos taikomosios dailės ir dizaino muziejus).

Pristatymus ir diskusiją moderavo šios temos ekspertas ir žinovas prof. Davidas Crowley (Dublino Nacionalinis dailės ir dizaino koledžas), vienas iš parodos „Šaltojo karo metų modernizmas. Menas ir dizainas 1945–1970“, eksponuotos 2009 m. Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje, kuratorių.

Pranešėjos pristatė pastarąjį dešimtmetį vykdytus Baltijos šalių architektūros ir dizaino tyrimus bei kuratorinius projektus, pasidalino naujausiais atradimais bei įžvalgomis. Diskusijoje svarstytos temos parodė, kokie aktualūs ir reikalingi šie tyrimai – juos vykdant išsaugomi svarbūs istoriniai artefaktai, užfiksuojami autentiški liudijimai ir kokia jautri ši tema, liečianti skausmingas sovietinės okupacijos, atminties ir nevienaprasmiškai vertinamo paveldo klausimus. Pranešimai iliustruoti unikaliais pavyzdžiais iš archyvų bei privačių šaltinių ir kolekcijų.

Lietuvos ir Estijos šalių architektūros ir dizaino tyrimams skirta diskusija – pirmoji iš parodą lydinčių teorinių renginių. Ją surengė parodos kuratorė dr. Claudia Banz (Kunstgewerbemuseum Berlin) su Lietuvos kapsulės kuratore dr. Karolina Jakaite bendradarbiaudamos su kultūros atašė Vokietijoje bei parėmus Lietuvos kultūros institutui, ir Vilniaus dailės akademijai.

Parodoje, kurioje tarp 17 meno, taikomosios dailės ir dizaino institucijų nuo Kijivo iki Zagrebo ir nuo Talino iki Prahos, dalyvauja du Lietuvos nacionaliniai muziejai – Lietuvos nacionalinis dailės muziejus ir Nacionalinis М. K. Čiurlionio dailės muziejus.

Paroda veikia iki liepos 16 d.

https://www.smb.museum/museen-einrichtungen/kunstgewerbemuseum/veranstaltungen/detail/aus-kuratorischer-sicht-retropia-utopie-und-design-2023-05-25-163000-135920/