Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Pasaulinę dizaino dieną – paskaita apie Lietuvos ir Baltijos dizaino istoriją Londone

Lietuvos kultūros institutas
Renginio informacinė skrajutė

Londono universiteto koledže (UCL) dr. Karolina Jakaitė balandžio 27 d., ketvirtadienį 18:00 val. Londono laiku skaitys paskaitą „Šaltojo karo kapsulė Londone 1968 m.: Baltijos šalių dizaineriai, jų viltys, baimės ir vizijos“ (The Cold War Capsule in London, 1968: Baltic designers, their hopes, fears, and visions).

Pačiame Šaltojo karo įkarštyje, 1968 metais Londone vyko Sovietų sąjungos prisistatymo paroda, kurioje daug dėmesio buvo skirta Baltijos šalių paviljonams. Lietuvos paviljoną kurti patikėta jauniems menininkams – architektui Tadui Baginskui ir vitražistui Algimantui Stoškui.

Apie tai, koks dizainas, eksportiniai leidiniai, mada ir suvenyrai parinkti reprezentuoti tuometinę Lietuvą ir Baltijos šalis, kas juos kūrė ir kaip spalvingame Londone jautėsi iš po geležinės uždangos ištrūkę jauni kūrėjai pasakos dizaino istorikė Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros instituto tyrėja dr. Karolina Jakaitė. Šios istorijos sugulė į knygą „Šaltojo karo kapsulė: lietuvių dizainas Londone 1968“, kurią 2019 m. išleido leidykla LAPAS.

Tuometiniams lietuvių menininkams, mėnesiui ištrūkusiems iš už geležinės uždangos, įsiminė ne tik spalvingas 1968-ųjų Londono gyvenimas, užfiksuotas Tado Baginsko ir Algimanto Stoškaus spalvotose skaidrėse, bet ir netikėta kulminacija paskutinėmis parodos dienomis: sovietų tankams įsiveržus į Prahą, Londone buvę paviljono dalyviai tapo prasidėjusių protestų liudininkais.

Paskaita organizuojama Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje iniciatyva bendradarbiaujant su Londono universiteto koledžu, Lietuvos kultūros institutu, Vilniaus dailės akademija.