Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Berlyne – Jutos Pranulytės dokumentinė opera

Lietuvos kultūros institutas
operos scena

Marcus Lieberenz nuotr.

Berlyno Deutsche Oper Kamerinėje salėje savaitgalį pradėtas rodyti kamerinių operų triptichas NEUE SZENEN VI – EXPOSED, tarp kurių ir šiuo metu Grace studijuojančios kompozitorės Jutos Pranulytės dokumentinė opera „Psychical Education”.

Visų trijų operų vienijantis elementas yra kūnas – mylintis, kenčiantis, senstantis, stebimas, vertinamas ir eksponuojamas, taip pat – nepaliaujamas savo santykio ir postmodernioje visuomenėje kūną traktuojant kaip atskirą daiktą patirčių kvestionavimas.

Jutos Pranulytės opera paremta autentiška medžiaga, su dramaturge Giulia Fornasie surinkta iš įvairių pokalbių, per kuriuos žmonės  dalijosi savęs suvokimo, pažeidžiamumo, kitų vertinimo ir priėmimo patirtimis, kurias įgarsina preciziška vokalo, instrumentų ir teksto dermė.

Operų triptichas yra užsakomasis Deutsche Oper ir Hochschule für Musik Hanns Eisler kūrinys, sukurtas kaip jau šeštą kartą organizuoto tarptautinio konkurso Neue Szenen rezultatas. Konkursui, kurį laimėjo Juta Pranulytė, Sina Fani Sani bei Gérman Alonso, 2022 m. pateikta per kelis šimtus paraiškų.

https://deutscheoperberlin.de/de_DE/calendar/neue-szenen-vi-exposed.17181193