Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Liuneburge atidaryta Prano Domšaičio kūrybos paroda

Lietuvos kultūros institutas
Parodos plakatas

Balandžio 21 d. Rytprūsių muziejuje Liuneburge (Ostpreußisches Landesmuseum) atidaryta dailininko Prano Domšaičio (1880-1965) paroda „Ich bin doch immer unterwegs…/ Aš visada kelyje…“.

Parodos ekspozicijoje pristatoma  50 darbų, 49 iš kurių yra iš Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus rinkinių, 37 – iš Prano Domšaičio nuolatinės kūrybos ekspozicijos Klaipėdoje.

Kūrinius parodai Rytprūsių muziejus rinko iš ilgametės buvusios Prano Domšaičio galerijos vedėjos Kristinos Jokubavičienės knygos „Pranas Domšaitis. Vaizduotės realybė”, LDM, 2015., o galutinė ekspozicija sudaryta bendradarbiaujant su galerijos kuratore Aurelija Malinauskaite.

Dailininkas augo ir brendo dviejų kultūrų – lietuviškos ir vokiškosios  – aplinkoje, jo kūryba formavosi veikiama Europos moderniosios dailės srovių, bet per visą gyvenimą išsaugojo gyvą tautinės tapatybės suvokimą, kurį menininkas sąmoningai savyje gaivino. Parodoje Liuneburge eksponuojamuose tapybos darbuose – tiek jo gimtinės vaizdai ir kultūriniai peizažai, tiek daugybės kelionių, už Europos ribų taip pat, drobėn perkelti įspūdžiai. Atskiro dėmesio nusipelno jo darbai bibliniais motyvais, sukurti gyvenant jau Pietų Afrikos Respublikoje.

Paroda veiks iki rugsėjo 17 d., jai pasibaigus jau Lietuvoje, Prano Domšaičio galerijoje bus pristatytas dar vienas abiejų muziejų bendradarbiavimo rezultatas – šį kartą vieno žymiausio iš Klaipėdos kilusio dailininko Carlo Eulensteino paroda.

Daugiau informacijos https://www.ostpreussisches-landesmuseum.de/ausstellungen/sonderausstellungen/franz-domscheit-1880-1965-maler-aus-dem-memelland/