Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Grupė „Merope“ ir choras „Jauna Muzika“ gyvai pristatė bendrą albumą „Salos“

Lietuvos kultūros institutas
koncerto scena

Balandžio 23 d. Briuselio menų centre „Bozar” Vilniaus miesto savivaldybės kamerinis choras „Jauna Muzika“ ir ansamblis MEROPE  išskirtiniu koncertu pradėjo  tarptautinį muzikos festivalį „Les Nuits Botanique 2023″ Briuselyje.

Kultūros centras „The Botanique” nuo 1988 m. rengia savo festivalį „Les Nuits Botanique”. Šiemet festivalis švenčia 30-uosius veiklos metus sukviesdamas įvairius tarptautinius ir vietinius muzikantus. Festivalio tikslas – pristatyti Belgijos muzikos sceną kartu su pripažintais pasaulio atlikėjais, suteikiant visiems dalyviams svetingą erdvę, kurioje jie galėtų mėgautis gyvais muzikos pasirodymais įvairiausiose erdvėse.

Žymiojoje Viktoro Hortos projektuotoje Henry Le Boeuf salėje balandžio 23 dienos vakarą koncertą pradėjo Catherine Graindorge, atlikusi Alleno Ginsbergo eilėraščio „A Dream Record” (liet. „Sapno įrašas“)  įkvėptą svajingą koncertą, kuriam akompanavo Pascal Humbert, Simon Huw Jones ir Simon Ho. Po jų  „Merope“ su  „Jauna muzika” pirmą kartą gyvai pristatė drauge kurtą, įspūdingų garsų pilną muzikos albumą „Salos“.

Daugiau nei 10 metų grojanti grupė „Merope” unikaliame skambesyje sulieja elektroninę, indie ir tradicinę muziką, skatina tarpkultūrinę vienybę ir kalba apie pasaulines problemas, tokias kaip aplinkosauga ir energetika. Grupės narius Indrę Jurgelevičiūtę, Bert Cools ir Jean Christophe Bonnafous sieja stiprus ryšys, sukurtas per ilgus gyvenimo metus kartu studijuojant, dirbant ir keliaujant. Kiekvienas jų į pasirodymus įneša savo unikalią muzikinę patirtį.  Albume „Salos”, bendradarbiaudami su Vilniaus kameriniu choru „Jauna muzika”, jie sukūrė nežemišką garsinį sąskambį iš lietuvių liaudies dainų ir originalių grupės kompozicijų.

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika”, įkurtas 1989 m. vadovaujamas kompozitoriaus, pedagogo ir dirigento Vaclovo Augustino kasmet surengia daugiau kaip 60 koncertų Lietuvoje ir užsienyje, yra pripažintas penkiolikos tarptautinių chorų konkursų laureatu, o jo repertuare – įvairių epochų, žymių kompozitorių partitūros chorui a cappella, šiuolaikiniai užsienio ir lietuvių kompozitorių kūriniai.

Grupės „Merope” ir kamerinio choro „Jauna muzika” pasirodymo Briuselyje partneriai – Lietuvos Respublikos ambasada Belgijoje ir Liuksemburge, Lietuvos kultūros institutas, Vilniaus miesto 700 metų jubiliejaus programa.