Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Drezdene – Artūro Baryso-Baro filmų retrospektyva

Lietuvos kultūros institutas

Balandžio 20 ir 22 dienomis tarptautiniame trumpųjų filmų festivalyje „Filmfest” Drezdene rodoma Artūro Baryso trumpųjų filmų retrospektyva „Tas saldus žodis laisvė”.

Artūras Barysas-Baras (1954-2005) – avangardinio kino kūrėjas ir avangardinės muzikos grupės „Ir Visa Tai Kas Yra Gražu Yra Gražu” vokalistas, buvo viena svarbiausių meninio pogrindžio figūrų.

Filmai, kuriuos pats ne tik režisavo, bet ir montavo bei vaidino, buvo įgarsinti to metu žymių Vakarų grupių muzika. Jo trumpo metro filmuose žaismingai ir kartu jautriai perteikiama unikali ir beprotiška sovietinės epochos dvasia Lietuvoje, daugelio dar atmenama ypatinga Vilniaus miesto ir jo kiemų atmosfera bei sovietinės kasdienybės absurdas. Jo filmai –  išskirtiniai liudijimai, už Baltijos regiono ribų dar labai mažai žinomi. Dabar šešiolika jo filmų pirmą kartą rodomi Vokietijoje.

Retrospektyvoje dalyvavo jos kuratoriai Dovydas Bluvšteinas ir kino kritikas Clausas Löseris, sūnus Vytis Barysas, muzikos prodiuseris iš Londono Davidas Ellis ir filmų restauratorė iš Vilniaus Lijana Siuchina.

Baryso filmų restrospektyvą finansavo Lietuvos kino centras ir Saksonijos žemės SED diktatūros įvertinimo fondas.

Fimfest Dresden festivalis įkurtas 1989 m. prieš pat politinį lūžį ir šiandien laikomas vienu svarbiausių ir dosniausiai premijoms dotuojamu trumpųjų filmų festivalių.

Festivalis pirmąkart surengtas 1989 m. pavasarį. Neturėdami oficialaus valstybinių institucijų leidimo, festivalio organizatoriai sudarė tarptautinę programą su daugiau nei 30 filmų. Bet prieš pat festivalį  daugiau negu pusė programos filmų buvo cenzūruoti. Antrasis festivalis surengtas jau po sienos griuvimo 1990 m., tuomet įsteigta festivalio organizacija, pirmoji tokio pobūdžio asociacijų po Rytų Vokietijos žlugimo, iki šiol tebesanti jo rengėja.

Informacija apie festivalį

https://www.filmfest-dresden.de/en/programme/online-programme