Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Nomeda ir Gediminas Urbonai „Pelkės observatoriją“ pristatys Vašingtone Hirshhorno muziejuje

Lietuvos kultūros institutas
Menininkų portretas

Nomeda ir Gediminas Urbonai. Urbonas Studio nuotr.

Meno kūrinys, vaizdas planšetėje

„Pelkių observatorija“, Gotlandas, „Metano debesis“

Tęsdami daugiametį pelkių ekosistemų tyrimą, tarpdisciplininio meno kūrėjai Nomeda ir Gediminas Urbonai balandžio 21 d. Hirshhorno muziejuje Vašingtone „Menų naktyje“ pristatys naujausią savo kūrinį – papildytos realybės programėlę „Pelkės observatorija“. Programėlė sukurta kaip meno tyrimas ir intervencija į naujo tvaraus miesto planavimo procesą Baltijos jūroje Gotlando saloje Švedijoje.

Bendradarbiaudama su Hirshhorno muziejumi pirmą kartą projektą „Menų naktis“ (State of the Arts Night) pristato Europos Sąjungos delegatūra Vašingtone. Šis renginys skirtas meninės raiškos svarbai visuomenėje. rojekte PLietuvai atstovauja Bostone reziduojantys ir Masačusetso technologijos institute dirbantys menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai. Jų pristatoma „Pelkių observatorija“ – tai meninis instrumentas, padedantis pažvelgti į galimą ateitį ir įsitraukti į hipotetiškos „šešėlinės biosferos“ – žmonijai nepažįstamų gyvybės formų paieškas. Šiuo projektu menininkai siekia katalizuoti vaizduotę naujam sambūviui ir bendrumui – naujo tipo sensorikai ir santykiams su mus supančia gyvąją ir negyvąja aplinka.

Papildytos realybės pagalba Seagrassessador, Cocomolko, Carboni, Tortotubus, Nucleo-Flocularia, Cementa, Udarnik, Foudge-Locus ir kiti dvidešimt šeši ekomonstrai sąveikauja tarpusavyje ir kuria simpoetinius santykius su realiu ir virtualiu pasauliu. Sąveikoje susikuriančios penkios kompozicijos – „Anglies dioksido koralas“, „Metano debesis“, „Atomo žiedas“, „Sieros spiečius“ ir „Fosforo samanos“ – atliepia antropogeniniams veiksniams, įrašiusiems savo poveikį Gotlando saloje ir Baltijos jūroje.

Meno kūrinys

„Pelkių observatorija“, Gotlandas, „Atomo žiedas“

„Pelkių observatorija“ – tai instrumentariumas pelkių supratimui reabilituoti, AR programėlė, inicijuota bendradarbiaujant su Visbio miesto mokyklos mokiniais ir mokytojais, kurie prisidėjo kuriant išgalvotas būtybes, tapsiančias ateities miesto gyventojų palydovais.

Pedagoginės intervencijos dėka šis projektas siūlo naujo tipo sensorinę viešąją erdvę, kurioje žmonės ir daugiau nei žmonės susitinka hibridiniame tikrovės ir vaizduotės pasaulyje (pasitelkiant technologijos sąsajas). Projektas sukurtas Švedijos viešojo meno agentūros ir Baltijos meno centro užsakymu, ir išplėtotas su Gotlando salos regiono planavimo administracija. Gotlando pelkių observatorija tęsia nuolatinį menininkų domėjimąsi pelke, kaip biotopu ir kaip koncepcija ar metafora, per kurią galime pažvelgti į pasaulį ir mūsų tarpusavio ryšius.

Šis unikalus vieno vakaro renginys suburs menininkus iš 9 Europos Sąjungos valstybių pasidalinti savo kūrybiniais ir filosofiniais atsakymais į aktualiausias mūsų dienų problemas. Menininkai ne tik dalyvaus pokalbių cikle temomis nuo klimato kaitos, karo ir lyčių lygybės, bet ir pristatys naujausią savo kūrybą. Visą vakarą Hirshhorno muziejaus vidiniame kieme vyks interaktyvūs pasirodymai, skambės muzika, bus pristatomos videoprojekcijos ir galima bus patirti virtualią realybę. Renginys pristatomas bendradarbiaujant Vokietijos, Estijos, Prancūzijos, Italijos, Lietuvos, Lenkijos, Portugalijos, Suomijos ir Švedijos ambasadoms, „Alliance Française“ bei Lietuvos kultūros institutui.

Jau penkis dešimtmečius Hirshhorno muziejus yra viena svarbiausių šiuolaikinio meno ir kultūros erdvių. Įsikūręs Vašingtono širdyje Hirshhormo muziejus yra atviras visiems. Tai yra vienas lankomiausių modernaus meno muziejų JAV. Hirshhormo muziejus siekia dalintis modernaus ir šiuolaikinio meno transformuojančia galia kuriant prasmingą asmeninę patirtį, kurioje susilieja menas, menininkai, visuomenė ir idėjos. Per novatoriškas parodas, renginius, tyrimus sukuriama erdvė, kurioje žmonės susitinka su svarbiausiais XXI a. menininkais. Hirshhornas turi vieną iš svarbiausių pokario meno kolekcijų pasaulyje ir siekia šiuolaikiniams menininkams suteikti pasaulinę platformą, kuri galėtų tyrinėti naujus kūrimo būdus, naudojant performansą, skaitmeninę mediją, vaizdo įrašus ir technologijas.

Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros institutas ir LR ambasada Vašingtone.

Nuotraukos – Urbonas Studio.

 

Nomeda & Gediminas Urbonas (concept and development) in collaboration with:
Atheneskolan Gotland (drawings and sounds),
Indrė Umbrasaitė (architecture),
Kristupas Sabolius (script),
Mouse on Mars (sound compositions),
Terry T Kang and Thomas Harriett (programming)

Commissioned by Public Art Agency Sweden and Baltic Art Center.
Supported by Lithuanian Council for Culture and MIT Center for Art, Science & Technology.
Powered by Hoverlay