Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Milane – paskutinis Jono Meko 100-mečiui skirtas renginys Italijoje

Lietuvos kultūros institutas
Kino teatro fasadas Milane

Cineteka Milano

Ilga ir turininga Jono Meko 100-ųjų gimimo metinių minėjimo kelionė Italijoje artėja į pabaigą. Renginių programa Italijoje, skirta šiai progai paminėti, baigiama kuratorių dueto Francesco Urbano Ragazzi paroda „Cinema is young!” (liet. „Kinas yra jaunas!“), vykstanti Milano kino centre „Cineteca“. Paroda įgyvendinta kartu su Lietuvos kultūros institutu ir Lietuvos ambasada Italijoje.

Balandžio 14 d. atidaryta paroda susideda iš dviejų dalių: video medžiagos, fotografijų ir dokumentų kolekcijos Interaktyvaus kino muziejuje bei filmų retrospektyvos, rodomos „Cineteca Milano” ir „Cinema Arlecchino” kino teatruose. Ekspoziciją atidarė K. D. Davison filmo „Rojaus fragmentai“, pasakojančio apie J. Meko gyvenimą ir meninį palikimą, peržiūra. Turininga filmų programa tęsiasi nuo balandžio 15 d. iki liepos 23 d.

Paroda gėrisi amžino gyvybingumo J. Meko kinu. Kinu, kuris buvo kuriamas realiu gyvenimo tempu ir numatė mūsų dienų epochą, kai kiekvienas kišenėje turi fotoaparatą. Ekspozicija pasakoja apie 7-ojo ir 8-ojo dešimtmečių siautulį, kuomet gimė Naujojo amerikietiškojo kino grupė, amerikiečių Nouvelle Vague, besipriešinusi Holivudui ir jo pramonei, kurios dalimi buvo ir J. Mekas. Šia paroda taip pat sekama menininko naujausia kūryba, apimanti skaitmeninio kino atsiradimą ir pranašaujanti jo raidą.

J. Meko 100-osios gimimo metinės Italijoje turėjo didelį atgarsį: renginiai 2022 ir 2023 m. vyko Milane, Venecijoje, Bolonijoje, Pesare, Romoje ir Neapolyje. Bolonijoje vykusioje parodoje „Under the shadow of the Tree” (liet. „Po medžio šešėliu“) tyrinėta taip pat ir literatūrinė menininko praktika, pateikiant susirašinėjimus su kino grandais kaip F. Ford Copolla ir kt. Svarbus šios parodos akcentas – architektūros dialogas su J. Meko darbais. Paviljono centre stūksantis medis, kertantis jos lubas, yra elementas, simbolizuojantis gamtos vaidmens svarbą avangardinio kino legendos, J. Meko, kūryboje. Erdvė reikšminga ir tuo, kad suteikė progą aidėti garso dienoraščiams, kuriuose menininkas fiksavo savo gyvenimą Niujorke. Tuo tarpu Romoje, galerijoje „Mattatoio“ vykusioje parodoje „Images are real” (liet. „Vaizdai yra tikri“) buvo eksponuojamas menininko vizualiųjų menų praktikos palikimas.

Šių iniciatyvų dėka, Italijos visuomenei iš naujo pristatytas vienas žymiausių lietuvių kino menininkų ir suteikta galimybė užmegzti artimesnį ryšį su kūrėjo idėjomis. Galima pasidžiaugti ne tik renginių gausa, bet ir visuomenės aktyviu susidomėjimu, įsitraukimu į J. Meko kino pasaulį.

 Tarptautinis projektas „Jonas Mekas 100!“ skirtas paminėti avangardinio kino kūrėjo, kino kritiko, poeto Jono Meko gimimo 100 metų jubiliejų 2022 m. Daugiau nei 140 įvairių renginių apimančią programą parengė Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Estate of Jonas Mekas). Kino peržiūros, parodos, video instaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyks solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių.