Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Vilniuje – „Kūrybiškos Europos” forumas „Lyčių lygybė kultūros sektoriuje”

Lietuvos kultūros institutas

KEB_FB_Cover-Lyciu_lygybe

ES programos „Kūrybiška Europa“ biuras Lietuvoje kartu su Lietuvos kultūros institutu ir Lietuvos kultūros taryba kviečia į forumą „Lyčių lygybė kultūros sektoriuje“ balandžio 6 d. 15:00 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III aukšte).

Prašome registruotis į forumą: https://forms.office.com/e/j4udcuCii3

Lyčių lygybė yra vienas svarbiausių Europos Sąjungos politikos prioritetų visose politikos sferose, tarp jų ir kultūros politikoje. ES ryžtingai ir aktyviai siekia įgyvendinti lyčių lygybės principą kultūros sektoriuje įvairiomis formomis: formaliais politiniais įsipareigojimais, finansiniais mechanizmais ir tyrimais apie lyčių lygybės padėtį ES kūrybinių industrijų sektoriuje.

Lietuva yra pasirašiusi ir priėmusi UNESCO konvenciją dėl kultūros raiškos įvairovės apsaugos ir skatinimo, ES pagrindinių teisių chartiją, sutartis, darbo planus ir išvadas dėl lyčių lygybės kultūros srityje. Tad Lietuva yra bent formaliai įsipareigojusi siekti lyčių lygybės visuomenės, politikos ir kultūros sferose. Ar šie įsipareigojimai atsispindi praktikoje?

Kaip atskleidė Kristinos Mažeikaitės ir Kamilės Čelutkaitės atliktas tyrimas „Lyčių lygybė kultūros sektoriuje: moterų menininkių ekonominė ir emocinė būklė“ – lyčių lygybės siekis Lietuvos kultūros formavimo ir įgyvendinimo dokumentuose vis dar nėra svarbus prioritetas, nors moterų kūrėjų ekonominė ir emocinė būklė yra prastesnė nei vyrų kūrėjų.

Lucy Kerbel (Jungtinė Karalystė, Tonic Theatre) ir Aysha Hussain (Voketija, Keychange) su forumo dalyvėmis ir dalyviais pasidalys gerosiomis praktikomis ir patirtimis siekiant daugiau lyčių lygybės teatro ir muzikos industrijose.

Susipažinus su tyrimu ir užsienio praktikų pavyzdžiais, lyčių lygybės ekspertės ir kultūros sektoriaus lyderės svarstys, kokių žingsnių būtų galima imtis norint spręsti lyčių nelygybės problemą Lietuvos kultūros sektoriuje.

 

FORUMO PROGRAMA

14:45-15:00 – Registracija, kava

15:00-15:30 – Kristinos Mažeikaitės ir Kamilės Čelutkaitės tyrimo „Lyčių lygybė kultūros sektoriuje: moterų menininkių ekonominė ir emocinė būklė“ pristatymas

15:30-16:00 – Aysha Hussain, tarptautinio projekto „Keychange“ koordinatorė, pasakos apie projekto Keychange atvejį, kaip sukurti globalų judėjimą už lyčių lygybę muzikos industrijoje

16:00-16:30 – Lucy Kerbel, organizacijos Tonic Theatre įkūrėja ir vadovė, pasakos apie „Tonic Theatre“ patirtį konsultuojant Jungtinės Karalystės teatrus lyčių lygybės klausimais bei konsultuotų teatrų sėkmės istorijas siekiant daugiau lyčių lygybės

16:30-16:45 – Kavos pertrauka

16:45-18:15 – Diskusija apie tai, ko reikėtų imtis norint spręsti lyčių nelygybės problemą Lietuvos kultūros ir kūrybinių industrijų sektoriuje

 

Diskusijos dalyvės:

Daina Urbanavičienė, Lietuvos Respublikos kultūros viceministrė

Birutė Sabatauskaitė, Lygių galimybių kontrolierė

Asta Pakarklytė, Lietuvos kultūros tarybos pirmininkė

Jana Mikulevič, Lietuvos kino centro Filmų sklaidos, informacijos ir paveldo skyriaus vedėja

Gintarė Masteikaitė, Lietuvos šokio informacijos centro direktorė

Diskusijos moderatorė: Agnė Pakšytė, žmogaus teisių edukatorė ir tyrėja

 

Forumo metu dalyviai bus kviečiami aukoti asociacijai „Lygiai“, teikiančiai humanitarinę pagalbą moterims Ukrainoje.

 

Renginio vietoje pranešimai ir diskusija bus sinchroniškai verčiami LT-EN-LT.

Tiesioginė forumo transliacija bus rodoma ES programos „Kūrybiška Europa“ biuro Lietuvoje Facebook paskyroje.

Renginys bus dokumentuojamas, o jo metu sukurtos fotografijos ir vaizdo įrašai bus naudojami renginio organizatorių ir partnerių komunikacijos kanaluose.

 

Visi surinkti asmens duomenys tvarkomi vadovaujantis Lietuvos kultūros instituto Asmens duomenų apsaugos nuostatomis, su kuriomis galite susipažinti šioje nuorodoje:

https://kurybiskaeuropa.eu/privatumo-politika/