Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Žibuoklės Martinaitytės muzika skambėjo svarbiausiame Suomijos šiuolaikinės muzikos festivalyje 

Lietuvos kultūros institutas

Kovo 3 d. Suomijos sostinės koncertų salėje MUSIKKITALO Helsinkio filharmonijos orkestras, diriguojant suomiui Jannei Nisonenui, atliko kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės kūrinį „Saudade”. Žibuoklės Martinaitytės dalyvavimą didžiausiame ir svarbiausiame Suomijos tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje MUSICA NOVA lydėjo didelė sėkmė. Nuskambėjus jos kūriniui, 1500 susirinkusių žiūrovų kompozitorei ir orkestrui negailėjo ovacijų. Šis koncertas sutraukė ir gausų muzikos profesionalų bei ekspertų būrį. Helsinkio filharmonijos orkestro koncerte taip pat skambėjo kompozitorių Jimmy Lopez, Clara Iannotta ir Minna Leinonenkūriniai.

„Nepaprastai džiaugiausi kvietimu dalyvauti Helsinkio šiuolaikinės muzikos festivalyje MUSICA NOVA, pristatančiame platų muzikos stilių ir krypčių spektrą. Visuomet smalsu išgirsti ir skirtingų simfoninių orkestrų interpretacijas. Kiekvienas orkestras juk yra kaip unikalus instrumentas, turintis savitą skambesį. Mano kūrinys „Saudade“ akivaizdžiai rezonavo su suomių muzikantų mentalitetu ir emocine pajauta. Šis faktas manęs nenustebino, nes su Suomija turiu ypatingą ryšį. Būtent Suomijoje yra mano įrašų leidybinė kompanija „Ondine”, išleidusi 2 mano orkestrinės muzikos kompaktines plokšteles, taip pat ir natų leidykla „Fennica-Gehrman”, – įspūdžiais po koncerto dalijosi kompozitorė Žibuoklė Martinaitytė.

„MUSICA NOVA HELSINKI yra didžiausias tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis Suomijoje. Jis vyksta nuo 1981 m., ir šiųmetis renginys man – kaip naujai meno vadovei – yra pirmasis festivalis. Šių metų festivalio tema – „Emocijos ir pojūčiai”. Maniau, kad Žibuoklės muzika puikiai atliepia šią temą, ir apsidžiaugiau, kai Helsinkio filharmonija sutiko į savo programą įtraukti nuostabiąją Žibuoklės „Saudade”. Orkestras koncerte puikiai atliko šį kūrinį, o gausi publika buvo giliai sujaudinta tiek Žibuoklės muzikos, tiek orkestro pasirodymo. Tai buvo akivaizdu iš žiūrovų reakcijos ir audringų ovacijų. Po penktadienio koncerto dar kartą supratau, kad kartu patirti ir dalintis gyva muzika yra kai kas nuostabaus, nenusakomo žodžiais”, – sakė tarptautinio šiuolaikinės muzikos festivalio meno vadovė Tuuli Lindeberg.

„Kompozitoriams labai svarbu turėti individualų balsą. Žibuoklė Martinaitytė tokį tikrai turi, jos muzika užburianti ir emociškai įtraukianti bei techniškai labai patraukli. Labai džiaugiuosi, kad mūsų muzikos įrašų leidykla „Ondine” turėjo galimybę pradėti įrašinėti Žibuoklės muziką. Du albumai, kuriuos iki šiol išleidome, sulaukė puikių tarptautinių įvertinimų. Jau turime planų dėl tolimesnių įrašų”, – pasidalino mintimis specializuotos klasikinės muzikos įrašų kompanijos „Ondine” direktorius Reijo Kilunenas.

Prasminga festivalio MUSICA NOVA tradicija – valandą prieš koncertą kamerinėje salėje surengti publikos susitikimą-pokalbį su kompozitoriais, kurių muzika bus atliekama vakaro koncerte. Tokiame susitikime dalyvavo ir Žibuoklė Martinaitytė, atsakydama į pokalbio moderatorės, festivalio meno vadovės Tuuli Lindeberg ir susirinkusios publikos klausimus apie jos kūrybos ypatumus.

„Mes, natų leidykla „Fennica Gehrman”, džiaugiamės galėdami dirbti su tokio lygio menininke kaip Žibuoklė Martinaitytė. Muzikiniai peizažai, kuriuos ji kuria savo įstabiais kūriniais, yra unikalūs, labai vaizdingi ir komunikabilūs. Martinaitytės kūryba turi visus požymius išpopuliarėtivisame pasaulyje; jos stimuliuojanti muzika trykšta energija bei įtampa ir dažnai sukasi apie grožio temą. Žibuoklė audžia muzikines tekstūras kaip burtininkė. Graži jos muzikos gelmė derinama su meistriška orkestruote ir tekstūrų plėtojimu. Jos sukuriamos garsinės ypatybės yra unikalios ir išskiria ją iš daugelio kitų šiuolaikinių kompozitorių“, – po koncerto komplimentų negaili Ž. Martinaitytės kūrinių natų leidyklos direktorius Jari Eskola.

MUSICA NOVA HELSINKI, kuris šiemet vyksta kovo 1–12 d., yra didžiausias Suomijos šiuolaikinės muzikos festivalis ir vienas iš svarbiausių tokio pobūdžio renginių Europoje. Jis vyksta nuo 1981 m. kas antrus metus, kaip Helsinkio bienalė. MUSICA NOVA suomių klausytojams pristato įdomiausią naująją muziką, komentuoja aktualijas ir siekia nutiesti tiltus tarp šiuolaikinės muzikos ir kitų menų žanrų.

Pagrindiniai organizatoriai – Helsinkio festivalis, Helsinkio filharmonijos orkestras, Suomijos nacionalinė opera, Suomijos kompozitorių draugija, „Tapiola Sinfonietta” ir „Yle” (Suomijos radijo simfoninis orkestras). Šių metų festivalio programoje arti 40 renginių: koncertų, pasirodymų ir diskusijų.

Kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės dalyvavimas tarptautiniame šiuolaikinės muzikos festivalyje MUSICA NOVA HELSINKI buvo suorganizuotas bendradarbiaujant su Helsinkio filharmonijos orkestru ir Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokyte-Jonsson. Dalyvavimą rėmė Lietuvos kultūros institutas.