Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Briuselio miesto Rotušėje – Lietuvos nepriklausomybės minėjimas

Lietuvos kultūros institutas
Koncerto scena

Minint Lietuvos Valstybės atkūrimo bei Vilniaus miesto 700–ąsias metines, Briuselio miesto Rotušėje Lietuvos diplomatinės atstovybės surengė iškilmingą minėjimą. Naujų idėjų kamerinis orkestro NIKO koncertas pakerėjo gausiai susirinkusią tarptautinę kultūros ir diplomatinės bendruomenės publiką.

Savo sveikinimo kalboje ambasadorius, Lietuvos Nuolatinis atstovas ES Arnoldas Pranckevičius pabrėžė sudėtingus Lietuvos istorijos vingius, kurie visi vedė prie vieno tikslo – buvimo tvirta ir neatsiejama laisvos Europos dalimi. „Laisvė yra tas žodis, kuris geriausiai nusako Lietuvos likimą, lemtį ir charakterį. Nuo kunigaikščio Gedimino laiškų iki 1918 metų, 1990-ųjų, ir galiausiai – 2004-ųjų, tai buvo mūsų kelionė: būti laisviems, būti nepriklausomiems, būti europiečiais. Ir tai puikiai iliustruoja aukštas Lietuvos žmonių tikėjimas ir pasitikėjimas Europos Sąjunga, kuri yra ne tik mūsų gerovės ir saugumo garantas, bet ir egzistencinis pasirinkimas,” – savo kalboje sakė A. Pranckevičius. Savo kalboje ambasadorius paminėjo jau beveik metus trunkančią drąsią Ukrainos kovą prieš agresorę Rusiją, šios kovos reikšmę Lietuvos ir visos Europos saugumui.

Lietuvos Ambasadorė Belgijos Karalystei ir Liuksemburgo Didžiajai Kunigaikštystei Rita Kazragienė apžvelgė Belgijos ir Lietuvos diplomatinių ir kultūrinių ryšių istoriją, pasidžiaugė sėkmingu praeitais metais įvykusiu Belgijos karaliaus valstybiniu vizitu į Lietuvą bei vis labiau intensyvėjančiu Belgijos ir Lietuvos bendradarbiavimu, akcentavo Vilniaus miesto, šiais metais švenčiančio 700-ąsias metines, istoriją ir pasveikino visus su Lietuvos Valstybės atkūrimo švente.

Briuselio rotušė – viduramžių pastatas, statytas 1401-1455 m., buvo puiki vieta NIKO kamerinio orkestro pasirodymui. Rotušė yra vienintelis išlikęs viduramžių pastatas Briuselio Didžiojoje aikštėje. Jo turtinga istorija ir įspūdinga architektūra – puikus fonas, kontrastuojantis ansamblio novatoriškam požiūriui į klasikinę muziką.

Vasario 14 d. Briuselio rotušėje vykusio koncerto metu NIKO ansamblis atliko įspūdingą koncertinę programą, kurioje skambėjo M.K. Čiurlionio, ukrainiečių kompozitoriaus M. Skoryko, J.S. Bacho, A. Piazolos ir paties Gedimino Gelgoto muzikiniai kūriniai. Ansamblis pasižymi tuo, kad atlieka progresyvią klasikinę muziką, suteikdamas naują gyvybę šimtmečius gyvavusiems kūriniams. Jie perima klasikinės ir populiariosios muzikos stilius ir sujungia juos su naujoviškomis styginių instrumentų technikomis, taip sukurdami svajingą, gyvybingą ir energingą muzikinę kelionę klausytojams.

Šis pasirodymas vyko ypatingu Belgijos ir Lietuvos santykių laikotarpiu. Prieš 100 metų Belgija pripažino Lietuvą nepriklausoma respublika, o minint šią sukaktį praėjusį rudenį Lietuvoje lankėsi Belgijos karalius Philippe’as ir karalienė Mathilde. Šis vizitas dar labiau sustiprino abiejų šalių diplomatinius ryšius.

Renginys buvo organizuotas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu.