Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vokietijoje atidaryta fotografo Kazio Daugėlos paroda

Lietuvos kultūros institutas

Katharinos Hamm nuotr.

Kempteno miesto muziejuje sausio 20 d. atidaryta fotografo Kazio Daugėlos paroda „Laikinas prieglobstis. Kasdienybė Kempteno stovykloje 1945-1949 m.” (Zuflucht auf Zeit. Lageralltag in Kempten 1945 bis 1949 aus der Sicht des litauischen Fotografen Kazys Daugėla).

Vokietijos pietuose esančio Kempteno, po karo buvusioje amerikiečių zonoje, pabėgėlių stovykloje atsidūrė bene gausiausia lietuvių bendruomenė (apie 2000-2300) iš visų Vokietijoje buvusių stovyklų (jų buvo apie 10).  Kempteno stovyklos išskirtinis bruožas buvo tai, kad pabėgėliai apgyvendinti ne laikinuose barakuose niekieno žemėje, bet normaliuose pastatuose (miesto rezidencijos šiauriniame flygelyje ir jos teritorijoje esančiose kazernose) labai arti miesto ir jau nuo 1945 m. beveik trečdalis jų persikėlė į nuomojamus butus pačiame mieste. Stovykloje veikė daug lietuvių kultūros organizacijų, įsteigtas vaikų darželis, mokykla ir gimnazijos klasės, organizuotas suaugusiųjų švietimas, rengta ir platinta spauda.

1945 m. Kempteno stovyklą po karo pasiekė ir Kazys Daugėla, iki 1949 metų išvykimo į JAV nuotraukose fiksavęs stovyklos kasdienybę. Parodą ir išsamų ją lydintį katalogą parengė dr. Wolgangas Petzas, surinkęs daug vertingos istorinės medžiagos apie pokario pabėgėlius iš Lietuvos Kemptene. Iš Kazio Daugėlos sūnėno ir kolekcininko Antano Skaisgirio, su kuriuo rengėjas susitiko Vilniuje, kolekcijos sudaryta beveik visa paroda, knygoje publikuota ir biografinė K. Daugėlos apybraiža.  Ekspozijcijoje yra ir nuotraukų iš Šiaulių fotografijos muziejaus, kuriam K. Daugėla padovanojo savo archyvą su negatyvais, korespondenciją ir asmeninę biblioteką. Paroda parengta ir nuotraukos publikuotos maloniai sutikus ir suderinus su fotografo dukra Rūta Daugėla.

K. Daugėlos nuotraukos iš Kempteno stovyklos kasdienybės yra labai reti ir dėl to ypač vertingi lietuvių pabėgėlių gyvenimo Vokietijos stovykloje liudijimai.

Šia paroda Kazio Daugėlos nuotraukos grįžta ten, kur buvo padarytos, ir, anot parodą atidariusios Lietuvos kultūros atašė Vokietijoje Rasos Balčikonytės, žiūrovams suteikia unikalią galimybę in situ pamatyti ir įsivaizduoti laike nutolusį pokario pabėgėlių iš Lietuvos gyvenimą čia pat, tiesiog pro parodos langus regimoje rezidencijoje, kurios šiauriniame flygelyje ir buvo įkurdinti lietuviai.

Parodą lydinti knyga: Wolfgang Petz. Zuflucht auf Zeit. Lageralltag in Kempten 1945 – 1949 aus der Sicht des litauischen Fotografen Kazys Daugėla. Likias Verlag, 2023

Informacija apie parodą:

https://kempten-museum.de/de/ausstellung/sonderausstellungen/zuflucht-auf-zeit

Publikacija apie parodą:

https://www.allgaeuer-zeitung.de/allgaeu/kempten/nach-dem-zweiten-weltkrieg-als-an-die-1000-litauer-in-kempten-lebten_arid-524856