Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Susijusios naujienos

Jono Meko kūryba pristatoma švedų kultūros žurnale ir Stokholmo šiuolaikinio meno centre INDEX

Lietuvos kultūros institutas
reninio vizualas

Sausio 17 d. išleistas įtakingo švedų kultūros žurnalo „Ord &Bild” numeris, dedikuotas poetui, kino menininkui Jonui Mekui, šio kūrėjo 100-mečiui paminėti. Leidinyje, pasirodžiusiame 1200 egzempliorių tiražu, publikuojami straipsniai, kuriuos parengė danų rašytojas, kino menininkas, Amerikos avangardinio meno ekspertas ir Jono Meko kūrybinio palikimo tyrinėtojas Larsas Movinas, meno istorikė Isabella Tjäder ir kiti Šiaurės šalių meno ekspertai. Taip pat šiame numeryje publikuojama Jono Meko poezija, Lianos Ruokytės-Jonsson ir Mikaelio Nudahlo išversta į švedų kalbą, bei menininkų Nomedos ir Gedimino Urbonų kūriniai iš projekto „Pelkių observatorija” („The Swamp Observatory”), „Eko-monstrų pasirodymas prie Walden ežero”, 2022.

Pakviesti dalyvauti rengiant Jonui Mekui skirtą žurnalo „Ord & Bild” numerį, Lietuvos menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai (Urbonas Studio) pasiūlė papildytos realybės performansą su eko-monstrais prie Walden ežero. Eko-monstrų choreografiją stebinti „Pelkių observatorija” sukurta bendradarbiaujant su Visbio miesto Atheneskolan mokyklos mokiniais, užsakovai – Švedijos viešojo meno agentūra, BAC meno centras Visbyje ir Gotlando regionas.

„Buvo nepaprastai įdomu pažvelgti į ilgą Jono Meko gyvenimą iš arčiau per jo kūrybą, tiek tekstinę, tiek vaizdinę. Prarastos tėvynės ilgesį supratome kaip Meko veiklos variklį. Bet taip pat matome, kaip galbūt dėl to, kad jis ilgą laiką buvo pabėgėlis, Mekas nenustojo kovoti ir už marginalizuotus balsus”. Isabellos Tjäder žodžiais tariant, tai „poelgis ir ideologinis palikimas, kurį dabartinė kultūrinė ir pasaulio politinė situacija daro bauginamai aktualiu”, –  sako Jonui Mekui skirto numerio rengėjai, žurnalo „Ord & Bild” vyr. redaktoriai Jonatanas Habibas Engqvistas ir Ann Ighe.

Stokholme Jono Meko 100-mečiui paminėti šiuolaikinio meno centras INDEX surengė trijų dalių diskusijų programą, kurias lydi Jono Meko filmas „Walden”: 2022 m. gruodžio 15 d. įvyko pirmoji renginių programos dalis – „Diaries, Notes and Sketches pt 1: Real-time history writing and the dissemination of queer art”. 2023 m. sausio 20 d. vyks diskusija „Diaries, Notes and Sketches pt 2 – Critique, contemplation and editorial outlooks” ir bus pristatytas švedų žurnalo „Ord & Bild” Jonui Mekui skirtasis numeris. Diskusijoje dalyvaus: žurnalo „Ord & Bild” vyr. redaktorius Jonatanas Habibas Engqvistas, kino meno bei judančių vaizdų žurnalo „Filmoögon” įkūrėjai Aminas Zouitenas ir Aronas Skoogas bei meno kritikė, meno žurnalo „Palletten” redaktorė, mokslininkė Frida Sandström. Trečiojoje projekto dalyje – 2023 m. sausio 27 d. – vyks diskusija „Diaries, Notes and Sketches pt 3 – Poetic cinema and polyphonic practices”, kurioje greta švedų menininkų Andrios Nyberg Forshage ir Salado Hilowle‘o dalyvaus trys lietuvių menininkės Agnė Jokšė, Eglė Budvytytė ir Anastasia Sosunova. Visų INDEX centre rengiamų diskusijų moderatorė – meno kuratorė Isabella Tjäder.

Pirmojoje diskusijų programos dalyje, vykusioje gruodžio 15 dieną, dalyvavo lietuvių ir švedų šiuolaikinio meno atstovai: nepriklausoma lietuvių kuratorė, menininkė, rašytoja, menininkių kolektyvo „Cooltūristės” įkūrėja Laima Kreivytė, Lietuvos queer archyvo vadovas Augustas Čičelis, Švedijos archyvo „SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images” direktorė Anna Linder, Švedijos archyvo „Arkivet för Rosa Brus” direktorius Johanas Sundellis. Diskusijos paskatino pasigilinti į mažiau žinomus Jono Meko biografijos aspektus: jo kovą su cenzūra ir queer bendruomenės bei meno raiškos palaikymą. 1964 m. Mekui buvo iškelta byla už tai, kad rodė Niujorke dėl „nepadorumo” uždraustą Jacko Smitho filmą „Liepsnojančios būtybės”, kuriame skirtingų seksualinių tapatybių personažai atlieka persirengimo performansus, dalyvauja orgijoje. Jonas Mekas su Susan Sontag gynė šį filmą ir net buvo lygtinai nuteistas. Diskusija INDEX centre buvo skirta šiuolaikiniam queer menui, jo kuravimo ir archyvavimo veiklai Lietuvoje ir Švedijoje. Pokalbyje išryškėjo vis dar pasitaikantys cenzūros atvejai, kaip kito atvirumo ir raiškos laisvės ribos nuo 1990-ųjų iki šių dienų, kokios queer raiškos strategijos tebėra aktualios. Jonas Mekas ne kartą prisimintas „kaip įkvepiantis drąsos ir ryžto keistis pavyzdys, palaikantis paraščių menininkus ir nevaržomą queer kūrybą”, – anot Laimos Kreivytės.

„Kaip kintanti ir eksperimentuojanti šiuolaikinio meno institucija, galime dirbti su Jono Meko palikimu taip, kad jis atspindėtų jo veiklą ir viso gyvenimo kūrybą – projektas išryškina centrinę Jono Meko poziciją, kaip žmogaus, kuris suteikė galios laisvajam menui, suvienijo jį ir buvo garsiai besireiškiantis jo užtarėjas. Šio svarbaus pasaulio kultūrai kūrėjo jubiliejui paminėti specialioje trijų dalių programoje diskusijoms pakviesti įvairūs meno veikėjai, kurie šiandien atlieka panašius vaidmenis”, – pasakoja Jono Meko 100-mečiui skirtos renginių programos kuratorė Isabella Tjäder, INDEX centro edukacijos programos „Learning” prodiuserė.

Jono Meko 100-mečiui paminėti skirtą renginių programą Stokholmo šiuolaikinio meno centre INDEX ir švedų kultūros žurnalo „Ord & Bild” numerio, skirto Jono Meko kūrybai atskleisti jo 100-mečio proga inicijavo ir koordinavo kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson. Renginių programą, sudaryta iš trijų dalių, įgyvendino Stokholmo šiuolaikinio meno centras INDEX, bendradarbiaujant su švedų kultūros žurnalu „Ord & Bild”; ją kuravo Isabella Tjäder. Projektą finansavo Lietuvos kultūros institutas.

Daugiau informacijos apie Jono Meko 100-mečiui paminėti Stokholme skirtą programą: https://indexfoundation.se/talks-and-events/diaries-notes-and-sketches-pt-2-critique-contemplation-and-editorial-outlooks

Daugiau nei 120 įvairių renginių apimančią tarptautinę Jono Meko 100-mečio programą organizuoja ir koordinuoja Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė ir Jono Meko fondas (Estate of Jonas Mekas). Kino peržiūros, parodos, vaizdo instaliacijos, koncertai, poezijos skaitymai, diskusijų ir teminių rezidencijų programos, kūrybinės poezijos vertimų dirbtuvės, leidybiniai sumanymai ir kitos iniciatyvos vyksta solidžiose, gerai žinomose kultūros institucijose keliolikoje pasaulio šalių. Programą iš dalies finansuoja LR kultūros ministerija. „Jonas Mekas 100!“ programa pristatoma tinklalapyje www.jonasmekas100.com