Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Vilniaus knygų mugė

Vilniaus knygų mugėje jaunuosius skaitytojus pasitiks literatūros ir meno įžymybės

Lietuvos kultūros institutas
Mugės akimirka

Vilniaus knygų mugėje prigijusi Jaunųjų skaitytojų salės tradicija šiais metais plečia erdves ir veiklas. Mugės lankytojus – paauglius, vaikus, kūdikius ir jų tėvus – salė pasitinka atsinaujinusi. Kaip ir visoje, vasario 23-26 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO, vyksiančios Vilniaus knygų mugės programoje, čia skambės laisvės ir Vilniaus 700-ojo gimtadienio temos.

 Gyva, jaunųjų balsais ir juoku skambanti Jaunųjų skaitytojų salė džiugins leidyklų stendais ir knygų naujienomis jose, kūrybinėmis veiklomis, renginiais ir susitikimais. Čia įsikurs „Bibliotekų erdvė“, žymiausi vaikų knygų kūrėjai kvies į dirbtuves ir edukacinius užsiėmimus „Kūrybos erdvėje be formulių“. Paaugliai ir jaunuoliai bus laukiami diskusijų, pokalbių ir renginių erdvėje „Jaunimo taškas“, o susitikti su bendraamžiais iš Ukrainos jie galės „Ukrainos literatūros erdvėje“. Mažiausiųjų mugės lankytojų Jaunimo salėje jau antrus metus lauks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos organizuojama „Knygų starto“ programa, o vaikų scenoje planuojami net 27 renginiai – susitikimai su rašytojais, teatralizuoti pasirodymai, skaitymai.

„Kalbėti apie laisvę – kaip niekad svarbu. Savo programose siekiame skatinti vaikų ir jaunimo diskusijas ne tik apie laisvę, bet ir apie atsakomybę už laisvę ir skirtingų žmonių sugyvenimą. Tokiam pokalbiui kviečia ir karas Ukrainoje, ir Vilniaus miesto istorija. Šiandien esame laisvi, gyvename laisvame mieste, tačiau mūsų miesto istorijoje būta įvairiausių epizodų – ir laisvės, ir nelaisvės, ir prisitaikymo, ir pasipriešinimo, ir susipriešinimo, ir susitaikymo,“ – sako Vilniaus knygų mugės kultūrinių renginių programą kuruojanti Lietuvos kultūros instituto projektų vadovė Aistė Žukauskaitė.

Naujiena – literatūros erdvė Ukrainai 

Vienas iš Vilniaus knygų mugės organizatorių – Lietuvos kultūros institutas Jaunųjų skaitytojų salėje šiais metais įrengs specialią Ukrainos literatūros erdvę. Joje bus kviečiama susitikti, bendrauti, dalintis patirtimis Lietuvos ir Ukrainos vaikus ir paauglius. Erdvės rengėjai tikisi, kad erdvė taps ir informaciniu tašku, kuriame bus galima susipažinti su abiejų šalių literatūra, kultūra bei istorija.

Ukrainos literatūros erdvėje ukrainiečių kalba bus galima skaityti įprastines ir garsines Lietuvos ir Ukrainos autorių knygas, susipažinti su įvairiausiomis veiklomis, kurias vaikams ir paaugliams siūlo Lietuvos edukacinių ir kūrybinių veiklų organizatoriai.

„Ukrainos erdvė Jaunųjų skaitytojų salėje bus daugiau nei informacinis punktas, tai vieta, kurioje galės užsimegzti Ukrainos ir Lietuvos vaikų bei paauglių draugystės,“ – sako Ukrainos literatūros erdvės koordinatorė A. Žukauskaitė ir priduria, kad plačiau su Ukrainos literatūra, kultūra, istorija bus galima susipažinti ir specialiame Ukrainos stende, kuris įsikurs LITEXPO kongresų ir parodų 3 salės fojė.

Jaunimo taške – pokalbiai su žinomais žmonėmis

Jau trečius metus Lietuvos kultūros institutas bendradarbiauja su jaunųjų kuratorių komanda. Išaugusi iš Lietuvos moksleivių sąjungos atstovų, paaugliams ir jaunuoliams ji siūlo pačių sugalvotą „Jaunimo taško“ erdvės programą.

Išskirtinė jaunatviška erdvė jau yra tapusi paauglių pripažinta susitikimų vieta Vilniaus knygų mugėje. Čia jaunuoliai turi galimybę susipažinti su bendraamžiais, sutikti draugų, o svarbiausia – atsidurti arti populiarių rašytojų, žurnalistų, scenos žvaigždžių ir užduoti jiems klausimus renginiuose „Veidas iš ekrano“. Susitikimuose dalyvaus rašytojos Daiva Čepauskaitė, Aušra Kaziliūnaitė, Kotryna Zylė, atlikėjas Gabrielius Liaudanskas Svaras, rašytojas ir kino režisierius Vytautas V. Landsbergis, kino režisierius Saulius Baradinskas ir kiti.

Šiais metais Jaunimo salės lankytojai galės dalyvauti diskusijoje apie jaunimo savanorystes Lietuvoje, rasti širdžiai mielų užsiėmimų dainuojamosios poezijos dirbtuvėse ar kitose veiklose.

„Apie laisvę reikia ne tik kalbėti, svarbu jausti už ją atsakomybę, – sako Jaunųjų skaitytojų salės programos kuratorė, Lietuvos kultūros instituto projektų koordinatorė Ignė Alėbaitė. – „Jaunimo taškas“ kaip tik ir atveria tokią galimybę savarankiškais tampantiems jaunuoliams. Svarbu ir tai, kad programą „Jaunimo taško“ lankytojams kuria jų bendraamžiai, programos kuratoriai. Jie kasmet gali siūlyti, kaip įrengti erdvę, kokius dalyvius ir kokius pokalbių moderatorius kviesti į susitikimus, kokias temas aptarti. O tai reiškia, kad jie galvoja apie kitus žmones, svarsto, kas juos domina, kas jiems galėtų būti įdomu ir malonu. Taško renginiai jų idėjas patikrina, leidžia įsivertinti sumanymus ir tai, ar laisvė, kurią jie gavo, buvo panaudota tinkamai.“

Nora Krug portretas

Nora Krug. Hannos Hrabatskos nuotr.

Kūrybos erdvėje be formulių – pasaulinio garso kūrėjai

Kaip ir kasmet Lietuvos kultūros institutas organizuoja „Kūrybos erdvę be formulių“, kurioje žinomi menininkai ir edukatoriai knygų mugės lankytojus kvies į susitikimus ir kūrybos dirbtuves.

Bene didžiausia kūrybos erdvės viešnia – garsi vokiečių rašytoja ir iliustruotoja, bestselerių autorė Nora Krug. Antrą kartą į Vilniaus knygų mugę atvykstanti knygų autorė praėjusiais metais mugės lankytojams tiesiai iš savo studijos Niujorke pristatė itin asmenišką savo grafinę, į „New York Times“ ir „The Guardian“ geriausių metų knygų sąrašus įtrauktą, Lyndo Wardo grafinio romano prizu, Nacionalinio knygų kritikų rato prizu (JAV) bei Britų knygos dizaino prizu apdovanotą knygą „Heimat“. Šiais metais N. Krug iš JAV atvyksta pristatyti kartu su žymiu istoriku Timothy Snyderiu sukurtos knygos „Apie tironiją“. Šią knygą „New York Times“ pripažino geriausiu 2021 metų  grafiniu romanu, o Amerikos iliustruotojų asociacija (Society of Illustrators) knygą apdovanojo aukso medaliu.

Susitikimo su pasaulinio garso autore ir iliustruotoja, Niujorko Parsonso dizaino mokyklos dėstytoja ir jos meistrystės pamokų laukia kūrybos gerbėjai, iliustruotojai ir Vilniaus dailės akademijos studentai. N. Krug surengs drauge su T. Snyderiu kurtos knygos „Apie tironiją“ pristatymą ir knygos iliustracijų parodą, o taip pat Lietuvos iliustruotojų portfolio peržiūras.

Į Vilniaus knygų mugę sugrįžta ukrainiečių knygų autorių duetas – Romana Romanyšyn ir Andrij Lesivas, dar žinomi kaip „Agrafka“. Šių autorių knygos yra pelniusios prestižinių tarptautinių apdovanojimų. Net tris jų – „Garsiai, tyliai, kuždomis“, „Taip aš matau“ ir „Kaip Karas pakeitė Rondą“ lietuvių kalba išleido leidyklos „Baltos lankos“ ir „Baltų lankų vadovėliai“.

Pirmą kartą „Agrafka“ kūrėjų duetas Vilniaus knygų mugėje lankėsi 2016 metais, tuomet Lietuvos kultūros institutas įgyvendino kultūrinio bendradarbiavimo projektą „Lietuva–Ukraina: kultūros partnerystė“. Šiemet mugėje planuojama pasisekimo pasaulyje sulaukusios R. Romanyšin ir A. Lesivo knygos „Kaip Karas pakeitė Rondą“ iliustracijų paroda, o taip pat kūrybinės dirbtuvės bei  susitikimai su Vilniaus dailės akademijos studentais.

Jubiliejiniai Bibliotekų erdvės metai 

Vilniaus knygų mugėje Lietuvos bibliotekininkų kuriama Bibliotekų erdvė lankytojus pasitiks jau dešimtąjį kartą. Tai – dar viena skaitymo, bendravimo ir renginių erdvė, kurioje mugės svečiai kviečiami įsitraukti į kūrybinius užsiėmimus, edukacinius žaidimus ir kitas žaismingas veiklas.

Čia lauks kūrybinės grafikos, ekslibrisų, dienoraščių, atvirukų gamybos dirbtuvės, galimybė peržiūrėti ir panaudoti suskaitmenintą kultūros paveldą.

„Bibliotekų erdvėje“ Lietuvos aklųjų biblioteka siūlys susipažinti su universalaus dizaino knygomis, kvies skaityti garsinių knygų ne tik lietuviškai, bet ir ukrainietiškai – 2022 metais biblioteka, Lietuvos kultūros institutas ir Ukrainos negalių asociacijos Lvivo skyrius pradėjo leisti lietuvių literatūrą vaikams ir suaugusiems universaliu, visiems skaitytojams prieinamu garsiniu formatu. Šių knygų pristatymas numatytas ir Vilniaus knygų mugėje.

Bibliotekų erdvėje dalyvaus beveik 20 bibliotekų iš visos Lietuvos, Lietuvos nacionalinis muziejus, Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba, Lietuvos valstybė istorijos ir Lietuvos centrinis valstybės archyvai.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rengs net kelias dirbtuves, kuriose sveikins  Vilnių su gimtadieniu – bus kuriami atvirukai, rašomos baltosios eilės apie Vilniaus miestą ir laisvę.

Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka Bibliotekų erdvėje pristatys neįprastą istorijos pasakojimo būdą – mirioramą. Būtent taip bibliotekos darbuotojos visus kvies klausyti ir vienos iš Molėtų krašto legendų.

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo biblioteka antrus metus Jaunųjų skaitovų salėje įkurs minkštą ir jaukų „Knygų starto“ kampą. Jame bus laukiami dar ir metų neturintys Vilniaus knygų mugės lankytojai.

Tarptautinė, 23-ioji Vilniaus knygų mugė – 700 eilučių laisvei – vyks 2023 metų vasario 23 – 26 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Mugės organizatoriai – Lietuvos leidėjų asociacija, Lietuvos kultūros institutas bei Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO.