Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Projekto JONAS MEKAS 100! naujienos, Susijusios naujienos

Vokietijoje – baigiamosios Jono Meko filmų retrospektyvos

Lietuvos kultūros institutas

"Jonas in the Desert"

Pavasarį prasidėję Jono Meko šimtmečio renginiai apėmė ne vieną Vokietijos miestą. Nuo balandžio iki rugsėjo Sprengelio muziejuje Hanoveryje vyko retrospektyva „Happy Birthday, Jonas Mekas”, kurios metu pristatytas ir antrasis jo „Niujorko dienoraščių” tomas, išleistas pagrindinės J. Meko kūrinių leidyklos „Spector Books” Leipcige. Iš muziejaus retrospektyva lapkritį persikėlė į Sprengel kino teatrą, kuriame su J. Meko filmais parodyti ir trys dokumentiniai apie jį: „Kalbėti į pačią širdį”, 1976 (B. Pajėdienė, P. Abukevičius, K. Matuzevičius), „Savojo aš beieškant”, 1977 (A. Jančoras), „J. Mekas”, 1980 (R. Verba).  Visi filmai išversti ir subtitruoti vokiečių kalba.

Berlyne lapkritį vykęs festivalis „Litauisches Kino goes Berlin” Mekui skyrė atskirą trumpųjų filmų programą ir „Fluxus Fest” parodą, festivalyje dalyvavęs menininkas Denisas Kolomyckis pasidalijo žodiniais ir nufilmuotais prisiminimais iš Niujorko.

Gruodžio pradžioje Jonas Mekas filmais pagerbtas Bilefelde ir Diuseldorfe, Kino muziejus Frankfurte praėjusį savaitgalį pristatė jo „Reminiscences of the Journey to Lithuania”, o gruodžio 27 d. rodys Peterio Sempelio 1994 metų filmą „Jonas in the Desert” – pirmąją iš keturių juostų, kuriose režisierius pristato Joną Meką.

Jono Meko šimtmečio renginiai šiais metais pasibaigs Heidelberge  gruodžio 27 d., o pagrindinis baigiamais jam skirtas renginys įvyks Berlyno „Arsenale” 2023 m. sausio 28-25 dienomis.

Jonui Mekui skirti renginiai 2022 m.:

https://www.sprengel-museum.de/ausstellungen/archiv/jonas-mekas-happy-birthday

https://www.kino-im-sprengel.de/index.php

https://www.offkino.de/film/as-i-was-moving-ahead-occasionally-i-saw-brief-glimpses-of-beauty/

https://www.duesseldorf.de/wirtschaftsfoerderung/aktuelles/newsdetail/detail/News/as-i-was-moving-ahead-occasionally-i-saw-brief-glimpses-of-beauty/seite/99.html

https://www.dff.film/kino/kinoprogramm/filmreihen-specials-dezember-2022/jonas-mekas-100/

https://heidelberg-aktuell.com/all-events/as-i-was-moving-ahead-occasionally-i-saw-brief-glimpses-of-beauty/

Baigiamasis renginys Berlyne 2023 m.:

https://archplus.net/de/jonas-mekas-100-years-of-cinema-arts-and-politics/