Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Kalėdoms – pasaulinė radijo spektaklio pagal „Kukučio balades“ premjera per geriausią Londono radijo stotį!

Lietuvos kultūros institutas

Gruodžio 25 d. 16.00–16.45 (2.00 – 2.45 pm Londono laiku) geriausios radijo stoties Londone titulą pelniusi „ResonanceFM” (www.resonancefm.com) transliuos radijo spektaklį „Kukutis tamsoje“ („Kukutis in the dark“). Pakartojimas – gruodžio 27 d. 21.00–21.45 (7:00–7.45pm Londono laiku).

Radijo pjesę pagal Marcelijaus Martinaičio „Kukučio balades“, kurias į anglų kalbą išvertė Laima Vincė, parašė poetė, dramaturgė Amanda Dalton, įrašo režisierė ir prodiuserė Polly Thomas, garso režisierius Steve’as Brooke’as, vaidino Patersonas Josephas, Guy Rhysas ir Kristina Buikaitė.

Projektą inicijavo britų leidykla „Arc Publications“, finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kultūros institutas.

„Arc Publications” sumanymas – per aukštos meninės kokybės ir koncentracijos poetinį kūrinį – M. Martinaičio „Kukučio balades“ – papasakoti britams įdomią, sudėtingą, mažai žinomą Lietuvos valstybingumo ir tapatybės istoriją, atskleisti lietuviško charakterio ypatybes ir paradoksus, Lietuvos žmonių laisvės siekį, jų atsakomybę už savo krašto likimą.

Literatūrinei inscenizacijai sukurti „Arc Publications“ pakvietė britų poetę ir dramaturgę Amandą Dalton. Inscenizacijos autorei keliama užduotis – originalų „Kukučio baladžių” tekstą įrašyti į naują garsų ir prasmių partitūrą, kurią įgarsina trys atlikėjai – naratorius ir du aktoriai. Vienas jų vaidina Kukučio personažą, antrasis kuria visus kitus balsus ir muzikinį inscenizacijos akompanimentą, sudarytą iš lietuvių liaudies muzikos ir dainų leitmotyvų, įvairių garsinių štrichų.