Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Tokijuje pristatoma Gintaro Česonio fotografijų paroda „Galinių fasadų modernumas“

Lietuvos kultūros institutas
parodos lankytoja

Parodos nuotraukos ant sienos

Gruodžio 5-11 d. Tokijo „Hillside Terrace Annex A” galerijoje pristatoma fotomenininko Gintaro Česonio Kauno modernizmo architektūros fotografijų paroda „Galinių fasadų modernumas“.

Kaip rašoma parodą lydinčio Vaido Petrulio esė, modernizmo architektūros ženklų rasime kone kiekviename didesniame mieste. Visgi, dėl politinių ir ekonominių aplinkybių kai kurie miestai išgyveno ypatingą pakilimą, ir Kaunas buvo vienas iš tų miestų, kuriuose modernizmo palikimas ypač stipriai paveikė erdvinės aplinkos charakterį, kūrė naują vietos dvasią. Nepaisant to, kad pokyčiai buvo inspiruoti universalių modernaus pasaulio vaizdinių, kiekvienu atveju formavosi unikali architektūrinė aplinka. Vienas iš svarbiausių kaunietiškosios architektūros bruožų – savita tradicijos ir naujumo sąveika. Šią savybę itin išraiškingai atskleidžia semantiniai paradinio ir galinio fasado skirtumai.

Parodoje fotomenininkas Gintaras Česonis gretina tarpukario laikotarpio statinių monumentalius, reprezentacinius fasadus, kurie pasižymi detalių įvairove, solidžiais balkonais, įmantrių formų paradinėmis durimis, dekoro elementais, kokybiškomis medžiagomis ir kuria atpažįstamą Kauno miesto moderniosios architektūros ornamentiką, su paprastais, nedekoruotais galiniais fasadais, paženklintais kukliomis tarnų laiptinėmis. Pasak Vaido Petrulio, „paradoksalu, bet būtent galinės namų erdvės, kuriuose dominuoja pragmatiškas utilitarumas, šiandien mums atsiskleidžia kaip autentiškas modernizmo estetikos liudijimas. Modernistinis miesto veidas žvelgiant iš kiemo pusės atsiskleidžia kur kas išraiškingiau nei galime pastebėti eidami gatve. Šiame paradokse slypi vienas iš ryškesnių Kauno genius loci bruožų.“

Tai – pirmoji Gintaro Česonio, Kauno fotografijos galerijos, rezidencijos ir leidyklos direktoriaus, Vilniaus dailės akademijos docento paroda Japonijoje.

Paroda rengiama festivalio „Laikas Lietuvai. Septyni spalvoti žvilgsniai“, skirto Lietuvos ir Japonijos draugystės 100-mečiui paminėti, programoje bei pažymėti „Kaunas-Europos kultūros sostinė projektą“.

Parodos organizatoriai – VšĮ „Kultūrinės ir organizacinės idėjos“ /„Creative Lithuania“, Kauno fotografijos galerija, Lietuvos Respublikos ambasada Japonijoje, rėmėjas – EU-Japan Fest.