Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Tarptautiniame fotografijos festivalyje Izraelyje – menininkių kolektyvas „Cooltūristės”

Lietuvos kultūros institutas
Instaliacija

„Emancipacijos vėliava – balkonas“ (2018)

Lapkričio 23 d. prasideda dešimtasis tarptautinis fotografijos festivalis „Photo Israel“. Kasmet Tel Avive vykstančiame festivalyje Lietuva dalyvauja jau ketvirtą kartą. Šiųmetinio festivalio tema – veiksmas: organizatoriai siekia paskatinti lankytoją kelti klausimą, kaip žmogaus veiksmai gali paveikti vyraujantį diskursą ir kaip vienas individualus veiksmas gali padaryti įtaką visuomenei nepaisant konteksto – nesvarbu, ar kalbama apie meną, kariuomenę, visuomeninį judėjimą, ar ką nors kita.

Menininkių kolektyvas „Cooltūristės“ festivalio parodoje „Woman Photo Woman“ pristatys du kūrinius – „Emancipacijos vėliava – balkonas“ (2018) ir „Moterys mėnulyje“ (2019). Abu darbai taikliai kvestionuoja ir lyg perkuria du svarbius istorinius įvykius – 1918 m. Lietuvos Nepriklausomybės Akto paskelbimą ir 1969 m. erdvėlaivio „Apollo“ nusileidimą Mėnulyje. Į vyrų dominuojamų įvykių naratyvą „grąžinamos“ moterys. Šimtmečiui praėjus nuo istorinio akto, 2018 m. paskelbiama Vasario 17-osios deklaracija. O netrukus „Emancipacijos vėliava-balkonas“ suplevėsuoja Mėnulyje.

Menininkės ir kolektyvo narės Laima Kreivytė ir Ineta Armanavičiūtė lapkričio 26 d. taip pat dalyvaus festivalyje organizuojamoje diskusijoje apie įkvėpimą ir fotografiją. Be „Cooltūrisčių“, į pokalbį pakviesti menininkai Colin Delfosse (Belgija), Haider Khan (Indija), Matilde Simas (JAV), Viktoria Sorochinski (Ukraina / Izraelis) ir Daniel Taveira Bruno (Brazilija). Diskusiją moderuos „Sony“ ambasadorius Izraelyje Natan Dvir.

„Photo Israel“ erdvė tampa vieta užsienio ir vietos fotografijos profesionalams, pritraukiančia dešimtis tūkstančių smalsių lankytojų. Renginys išlieka atviras Izraelio publikai, kuri gali mėgautis fotografija aplankydami net penkiasdešimt parodų bei daugybę su jomis susijusių garso ir performanso renginių, turų ir paskaitų. Praėjus dešimčiai dienų Tel Avive dalis festivalio parodų keliaus po kitus Izraelio miestus, taip atliepdamos kitą festivalio tikslą – šiuolaikinį fotomeną padaryti prieinamą kuo daugiau Izraelio bendruomenių.

Projektas vykdomas bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu, Lietuvos fotomenininkų sąjunga ir Lietuvos kultūros atašė Izraelyje.