Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Vieno svarbiausių Europos naujosios muzikos festivalių fokuse – Lietuvos šiuolaikinės muzikos kūrėjai ir atlikėjai

Lietuvos kultūros institutas
Kompozitorės portretas

Justė Janulytė. Tomo Tereko nuotr.

Šį savaitgalį Jungtinėje Karalystėje prasideda vienas svarbiausių Europos naujosios muzikos festivalių – 45-asis Hadersfildo šiuolaikinės muzikos festivalis, sutrumpintai vadinamas „hcmf//“. Kasmet kartu su Hadersfildo universitetu organizuojamas renginys trunka 10 dienų ir siūlo unikalią, neįkainojamą meninę patirtį bei ypač vertingą bendradarbiavimo platformą profesionalams. Pirmą kartą festivalio istorijoje čia prasideda ir trejus metus truksianti partnerystė su Lietuva, kurią su festivaliu įgyvendina Lietuvos kultūros institutas, kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Ūla Tornau ir Lietuvos muzikos informacijos centras.

„Man labai džiugu visiems pranešti apie trejų metų partnerystę su Lietuva. Nekantrauju pažinti labai ryškiai matomą ir išties turtingą Lietuvos muzikos gyslelę“, – sakė festivalio meno vadovas Grahamas McKenzie. Kalbėdamas apie festivalį, jis iškart prisiminė ir čia 2010 metais skambėjusią kompozitorės Justės Janulytės muziką – daug publikos simpatijų pasaulyje pelniusius „Smėlio laikrodžius“.

Simboliška, kad būtent J. Janulytės muzika pradės pirmuosius Lietuvos fokuso metus „hcmf//“ – jos kūrinį „Unanime“ atliks trimitų ansamblis „The Monochrome Project“. Šis koncertas lapkričio 20 dieną 0:30 Lietuvos laiku bus tiesiogiai transliuojamas „BBC Radio 3“ eteryje. Festivalyje taip pat nuskambės ir naujausias J. Janulytės opusas „Sleeping Patterns“, kurį Hadersfildo rotušėje po oficialios partnerystės inauguracijos atliks „London Sinfonietta“.

Taip pat šių metų festivalyje bus pristatytas muzikos ir medijų projektas „This Order Goes Wrong“, nagrinėjantis neatskiriamą šiuolaikinio žmogaus gyvenimo dalį – nerimą. Projekto autoriai – kompozitorius Dominykas Digimas, dramaturgas Rimantas Ribačiauskas, vaizdo režisierius Kristijonas Dirsė, kostiumo dizainerė Morta Nakaitė bei balso, sensorikos ir judesio specialistai. Performansą atliks smuikininkė ir aktorė Lora Kmieliauskaitė, o šį pasirodymą lydės ir jo tematikai skirta diskusija.

Festivalio programoje pasirodys ir grupė „Sneeze Etiquette“. Improvizuota garso skulptūra iš Vilniaus save vadinantys atlikėjai Arturas Bumšteinas, Kristupas Gikas, Adas Gecevičius ir Dominykas Snarskis klausytojams surengs eksperimentinį garso seansą, kuriame bus naudojami du patefonai ir du būgnų komplektai.

Pirmuosius Lietuvos fokuso metus festivalyje užbaigs ansamblis „Twenty Fingers Duo“ ir jų debiutinio albumo „Performa“ pristatymas. „Performa“ – tai vizualiai intonuota garsinė kelionė, kuriai dueto užsakymu kūrinius parašė kompozitoriai Mykolas Natalevičius, D. Digimas, Rūta Vitkauskaitė, Julius Aglinskas, A. Bumšteinas ir Andrius Maslekovas. Atsispyrusi nuo pirminių kompozitorių idėjų, menininkė Lauryna Narkevičiūtė projektą papildė sukūrusi šešias vizualizacijas, kurias gyvame pasirodyme projektuos K. Dirsė. Visus Lietuvos programos vardus festivaliui atrinko patys „hcmf//“ organizatoriai.

„Bendradarbiavimas su šiuolaikinės muzikos pasaulio tendencijas diktuojančiu festivaliu yra tikra dovana Lietuvos kompozitoriams ir atlikėjams. Tai, kad pavyko festivalį įtikinti atkreipti dėmesį į Lietuvos šiuolaikinės muzikos kūrėjus ir atlikėjus, yra ilgamečio kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje, Lietuvos kultūros instituto ir Lietuvos muzikos informacijos centro rezultatas, bet visų pirma – tai mūsų menininkų kūrybos kokybės ir aktualumo pripažinimas. Trimetė bendradarbiavimo programageriausia susitikimų, įkvėpimų, naujų kūrinių erdvė, kuri taps svarbiu tramplinu į dar didesnį Lietuvos muzikos matomumą pasaulyje“, – teigė Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

„Pirmųjų Lietuvos fokuso metų pasirinkimai rodo, kad šis bendradarbiavimas taps naudingu ir su labiau tradicinėmis priemonėmis dirbantiems kūrėjams, ir tiems, kurie yra linkę leistis į didelius eksperimentus. Festivalio metu aktyviai megsime ryšius su įvairių sričių delegatais iš daugelio Europos šalių, Azijos ir Pietų Amerikos, sieksime pristatyti ir į šių metų „hcmf//“ programą neįtrauktus vardus“, – sakė Lietuvos muzikos informacijos centro vadovė Radvilė Buivydienė.